Spanje bezuinigt 2 miljard na te hoog begrotingstekort

Dat is een begin om te kunnen voldoen aan de EU-norm van 3 procent die dit jaar gehaald moet worden, maar regio’s protesteren.

De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro op archiefbeeld.
De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro op archiefbeeld. Foto Andrea Comas / Reuters

De demissionaire regering in Spanje gaat 2 miljard euro bezuinigen, meldt persbureau AFP. Minister Cristobal Montoro van Financiën maakte dat vrijdag bekend. Het besluit van de regering volgt nadat eind maart bleek dat het begrotingstekort met 5,2 procent veel hoger was dan met de EU was afgesproken.

Naar aanleiding van dat nieuws was het niet ondenkbaar dat de EU Spanje zou verplichten tot bezuinigingen, maar het land heeft nu zelf al besloten een begin te maken. Dit jaar is afgesproken met de EU dat het begrotingstekort maar 3 procent mag bedragen, de norm voor alle EU-landen, al lijkt dat niet haalbaar. Wil Spanje aan de norm voldoen, dan moet er zeker 25 miljard worden bezuinigd. In 2015 kon 56 miljard euro niet gedekt worden uit inkomsten.

Regio’s

De Spaanse minister van Financiën schreef het te hoge begrotingstekort toe aan het overschrijden van het budget door afzonderlijke regio’s. Slechts drie regio’s gaven niet meer geld uit dan ze kregen toegewezen.

Vertegenwoordigers van enkele regio’s hebben al gezegd de bezuinigingen niet door te voeren. Onder die regio’s is Catalonië, de rijkste regio van het land, maar ook met het grootste tekort. Minister Montoro heeft al aangegeven dat er niet bezuinigd zal worden op sociale zekerheid en veiligheid.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) riep Spanje vrijdag ook op bezuinigingen door te voeren. Zonder extra maatregelen komt het begrotingstekort op 4 procent uit, zo berekent het IMF.

Bijkomend probleem is dat Spanje nog altijd geen nieuwe regering heeft na de verkiezingen in december. Als er niet snel een coalitie gevormd wordt, moeten de Spanjaarden opnieuw stemmen. Volgens het IMF heeft het uitblijven van een regering nog geen negatieve gevolgen gehad op het aantrekken van kapitaal van investeerders, maar dat kan anders worden als de situatie blijft voortduren.

    • Joram Bolle