Schorsingen opgeheven na versoepeling regels meldonium

Het is nog niet duidelijk of tennisster Maria Sjarapova weer in wedstrijden mag uitkomen.

Foto REUTERS/Ints Kalnins

Veertien sporters die waren geschorst wegens het gebruik van meldonium, mogen weer hun sport gaan uitoefenen. Het zijn de eerste atleten wier schorsing is opgeheven nadat woensdag de regels omtrent meldonium waren versoepeld.

Het gaat om zes Georgische worstelaars, onder wie Davit Modzmanishvili, die zilver haalde op de Olympische Spelen. Daarnaast kondigde het Olympische Comité aan dat in Rusland de schorsing van acht atleten is opgeheven. Onder hen hardloopster Nadezhda Kotlyarova. Het is nog niet bekend of ook tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelisjnikov weer in wedstrijden mogen uitkomen. Nadat werd aangekondigd dat de regels omtrent meldonium zijn versoepeld, leek dat wel aannemelijk.

Het middel - eigenlijk bedoeld voor hartpatiënten - staat sinds 1 januari op de WADA-lijst van verboden middelen; bij 172 atleten zijn sinds dat verbod bij tests sporen van meldonium gevonden, wat resulteerde in een groot aantal schorsingen. Volgens de atleten was dit niet eerlijk: zij waren al voor het verbod gestopt met het spul. Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien altijd werd aangenomen dat meldonium slechts een paar dagen in het bloed blijft zitten, en niet maanden, zoals de atleten beweerden.

De WADA erkende woensdag dat het wetenschappelijk bewijs over de afbraakperiode van meldonium vooralsnog ontbreekt. Er moet nu eerst onderzoek worden uitgevoerd naar de exacte afbraaktijd, om te achterhalen of sporters daadwerkelijk na 1 januari meldonium hebben gebruikt.

WADA nog twee jaar nodig voor voorstel IOC

De organisatie liet vrijdagmiddag verder weten dat het zeker nog twee jaar zal duren voor de organisatie een voorstel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kan uitvoeren waarbij nationale sportbonden dopingtests aan een nieuwe op te richten organisatie kunnen overlaten. Dit wegens een recente reeks dopingschandalen waarbij in een aantal gevallen de nationale sportbonden waren betrokken. Zo’n nieuw instituut zou dan moeten werken onder leiding van de WADA. President van de antidopingautoriteit Craig Reedie tegenover Reuters:

“Er zijn veel kwesties aangaande technische en politieke afspraken. Daar zijn we nu mee bezig, en als dit moet gaan werken zoals het IOC dat wil, zal dat niet eerder zijn dan 2018.”

    • Philippus Zandstra