Er wordt onderhandeld en gestemd, maar de oorlog in Syrië woedt gewoon voort

Niet alles is wat het lijkt in Syrië. Een deel van de rebellen onderhandelt sinds deze week weliswaar weer met de regering van president Assad onder leiding van VN-bemiddelaar De Mistura in Genève, maar anders dan de foto van vorige maand (boven) suggereert, onderhandelen ze niet direct: De Mistura pendelt tussen de twee aparte kamers waar de partijen zitten.

In en rond de noordelijke stad Aleppo laaien de gevechten intussen op, ook al is het bestand van februari formeel nog van kracht. Op de foto onder is te zien hoe rebellen regeringsstellingen aanvallen in Ays, bij Aleppo. Een gewonde vrouw wordt weggeleid bij gevechten in het noorden van Aleppo (foto rechts).

Ook de parlementsverkiezingen van woensdag, waarvoor Assad zijn stem uitbrengt (links), zijn niet wat ze lijken. Om te beginnen werden die alleen gehouden in gebieden die de regering nog controleert. Bovendien was vooraf al duidelijk dat Assad met grote meerderheid zou worden herkozen, net als vóór 2011, toen de burgeroorlog begon.