Invallen bij bedrijven van Michail Prochorov

Donderdag zijn invallen gedaan bij bedrijven van oligarch Michail Prochorov, een van de rijkste mannen van Rusland. De acties werden uitgevoerd door medewerkers van de belastingdienst en de veiligheidsdienst FSB. Volgens het Russische tv-station Dozjd heeft het onderzoek te maken met onvrede over Prochorovs multimediabedrijf RBK. Dat werd tot augustus 2015 geleid door de Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer, die onder politieke druk een stap terug moest doen. Prochorov zou onder druk worden gezet om RBK te verkopen, meldt Dozjd. RBK is een van de laatste onafhankelijke media van Rusland. Het berichtte uitgebreid over Poetins dochters, en heeft veel aandacht besteed aan de Panama Papers. Een groot deel van de Russische pers is onder staatscontrole gebracht. Zo werd zakenman Goesinski gedwongen de onafhankelijke zender NTV te verkopen. (NRC)