Raad Ede stemt in met opvang negenhonderd vluchtelingen

Bij een van de drie locaties werden in februari nog varkenskoppen neergelegd uit protest tegen een azc.

Leden van anti-islambeweging Pegida en actiegroep DTG (Demonstranten tegen Gemeenten) voeren bij het gemeentehuis van Ede actie tegen de komst van een asielzoekerscentrum. in februari.
Leden van anti-islambeweging Pegida en actiegroep DTG (Demonstranten tegen Gemeenten) voeren bij het gemeentehuis van Ede actie tegen de komst van een asielzoekerscentrum. in februari. Foto Bas Czerwinski / ANP

De gemeenteraad van Ede gaat akkoord met het voorstel van het college om negenhonderd vluchtelingen te huisvesten op drie locaties. Het voorstel van het college werd alleen door de partijen SGP (7 van de 39 zetels), VVD (4) en Burgerbelangen (2) afgewezen.

De drie locaties zijn het voormalige zorgcentrum De Klinkenberg (400 plekken), camping De Braamhorst (300) en recreatiecentrum De Goudsberg aan de Hessenweg in Lunteren (200). Bij die laatste locatie werden in februari nog varkenskoppen neergelegd uit protest tegen een azc. Ede trekt 673.000 euro uit voor het plan.

Lees ook: Varkenskop: een aloud dreigement. Hoe werd het varken het symbool van de antimigrantenbeweging?

Commotie

In Ede ontstond vorig najaar veel commotie toen de gemeente besloot dat er een azc zou komen op recreatiepark De Lindehof in het dorp Otterlo. Dat leidde tot zoveel bedreigingen en beledigingen, dat burgemeester Cees van der Knaap (CDA) besloot het hele proces stil te leggen. De Lindehof was tot vorige maand nog in beeld voor een azc, maar is nu afgevallen.

Na de ophef ging de gemeente in gesprek met belangengroepen (bewoners, dorpsraden, actiecomités) om een geschikte opvangplek voor 600 tot 1.400 vluchtelingen te vinden. Uiteindelijk zijn daar dus drie locaties uitgekomen.

    • Menno Sedee