Politie ontdekt drugslab in woonwijk Tilburg

Door de aanwezige chemicaliën was er sprake van ontploffingsgevaar. Brabant gaat gebukt onder drugscriminaliteit.

Een eerdere vondst van amfetamine in een drugslab in Moergestel. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In een woonwijk in Tilburg heeft de politie een werkend drugslab aangetroffen, meldt Omroep Brabant. In de voormalige veterfabriek werd speed geproduceerd. Een 54-jarig man die het pand beheerde, is opgepakt.

Twitter avatar khouterman Karlijn Houterman Dat zie je niet vaak, drugslab midden in een woonwijk. Achter Korvelseweg in #Tilburg. #OB https://t.co/0QQYdvlUcX

Vanwege de chemicaliën die gebruikt worden, was sprake van ontploffingsgevaar. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen moest eraan te passen komen om het productieproces op een verantwoorde manier stil te leggen.

Volgens Omroep Brabant is het geen heel groot lab. Er lagen chemicaliën in de vriezer, die voor brand of explosies hadden kunnen zorgen als de vriezer uit ging.

Lees ook over waarom onder meer drugscriminaliteit in Brabant zo welig tiert: Zachte g, harde criminelen

Het is niet ongebruikelijk dat er drugslabs worden ontdekt in Brabantse woonwijken. Alleen in 2015 gebeurde dat al meer dan veertig keer. Vooral West-Brabant gaat gebukt onder de drugscriminaliteit. Dat leidt tot een aantal liquidaties in de regio dat de hoeveelheid liquidaties in Amsterdam overstijgt. In 2010 werd een Taskforce Georganiseerde misdaad ingesteld, maar de criminaliteit is nog geen halt toegeroepen.

Begin april was er een grote politieactie om de drugshandel in Brabant en Limburg een slag toe te brengen. Er waren invallen in ruim honderd panden. In een volkswijk in Eindhoven werd bij een hennepkwekerij ook een drugslab aangetroffen. Daar werd mdma geproduceerd.

    • Joram Bolle