Pakketbezorgers PostNL weer echt in dienst

PostNL laat nieuwe pakketbezorgers alleen nog met een vast arbeidscontract voor zich werken. Dat heeft een woordvoerder bevestigd na berichtgeving van de Volkskrant.

PostNL, marktleider in bezorging, kreeg eerder veel kritiek wegens de constructies die het gebruikte om pakketbezorgers niet in dienst te nemen.

Wie nu als zelfstandige voor PostNL werkt, mag dat blijven doen. Nieuwe bezorgers kunnen solliciteren naar een contract van PostNL of onder een zelfstandige met personeel aan de slag gaan. „Als ze maar een contract hebben”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Vorig jaar juni was circa 80 procent van het ‘personeel’ in de pakketbezorging van het bedrijf officieel een zelfstandige toeleverancier. Het ging destijds om 1.150 mensen. Het bedrijf kondigde toen aan een aantal van deze pakketbezorgers in dienst te nemen. Daarna zijn zo'n vijfhonderd mensen aangenomen, zegt de woordvoerder.

De postmarkt krimpt al jaren, maar de pakjesmarkt groeit gestaag: vorig jaar bij PostNL met circa 8,5 procent.

Vorig jaar stapten negentien zzp’ers die werken voor PostNL naar de rechter. Die oordeelde dat er bij sommige zelfstandige pakketbezorgers eigenlijk toch sprake was van een vorm van arbeidsovereenkomst. Ze moesten bijvoorbeeld zelf een autobus aanschaffen met het logo van het bedrijf. Veel van de zzp’ers zaten bovendien in een „economische afhankelijke positie”, oordeelde de rechter. (NRC)