Oud-Kamerlid Hachchi zegt lidmaatschap D66 op

In een verklaring van D66 staat dat Hachchi rekenschap neemt van “de kritiek en commotie die is ontstaan rondom haar vertrek”.

Foto ANP / Martijn Beekman

Oud-Kamerlid Wassila Hachchi heeft haar lidmaatschap van D66 opgezegd. Dat meldt de partij vrijdagochtend in een verklaring.

Om het vertrek van Hachchi was in januari veel te doen. D66 meldde dat ze voor de presidentiële campagne van Hillary Clinton ging werken, maar het bleef onduidelijk wat ze daar precies ging doen en ze wilde daar ook geen toelichting op geven. Toen later bleek dat Hachchi aanspraak zou maken op wachtgeld omdat het slechts om vrijwilligerswerk ging, stak een storm van kritiek op.

In de verklaring van D66 van deze vrijdag staat dat Hachchi rekenschap neemt van “de kritiek en commotie die is ontstaan rondom haar vertrek”:

“Zij neemt daarom haar verantwoordelijkheid en heeft besloten hiertoe haar lidmaatschap van D66 op te zeggen. D66 betreurt de situatie, maar respecteert het besluit van Hachchi.”

Hachchi ‘heeft als doel betaald aan de slag te gaan’ bij Clinton

D66 zegt in de verklaring dat Hachchi op dit moment in de VS is om “mee te werken aan de verkiezingscampagne van Hillary Clinton”. Hachchi “heeft als doel betaald aan de slag te gaan binnen het campagneteam van Clinton. Door de ontstane turbulentie is dit voor haar lastig geworden. Daarom zal ze ook andere mogelijkheden van een passende betaalde baan niet onbenut laten.” Hachchi blijft dus voorlopig gebruikmaken van de wachtgeldregeling.

Wassila Hachchi zat sinds 2010 in de Kamer. Ze voerde daar het woord over defensie en zat in de parlementaire enquêtecommissie die woningcorporaties onderzocht. Ze was zelf opgeleid als marineofficier.

Affaire pijnlijk voor D66

Het onverwachtse vertrek van Hachchi was pijnlijk voor D66. Voor de derde keer in een half jaar tijd zag de partij een Kamerlid vertrekken. Van de twaalf D66-Kamerleden vertrokken in die periode ook Gerard Schouw en Magda Berndsen. Hachchi werd opgevolgd door Salima Belhaj, daarvoor D66-fractievoorzitter in Rotterdam.

In de verklaring van deze vrijdag staat ook dat binnen de D66-fractie al sinds januari 2015 bekend was dat Hachchi wilde opstappen. “In 2015 na het vertrek van twee collega’s heb ik uit partijloyaliteit twee betaalde banen voorbij laten gaan”, aldus Hachchi.

D66 wil naar aanleiding van de affaire dat nieuwe Tweede Kamerleden voortaan beloven hun mandaat uit te zitten en prudent om te gaan met wachtgeld. Op het congres van zaterdag komt daartoe een motie in stemming

    • Pim van den Dool