Nijmegen eist 7,5 miljoen van slachthuis

Rechtszaak Nijmegen wilde een wankel bedrijf helpen verhuizen. De slachter kreeg 21 miljoen en trok alsnog de stekker eruit. Nu staan ze voor de rechter.

Foto: Stephan van der Bos / ANP

Nijmegen eist minimaal 7,5 miljoen euro terug van het gestopte slachthuis Hilckmann. Doordat de bedrijfsverhuizing naar Brabant niet doorgaat, heeft de gemeente naar eigen zeggen te veel betaald voor de opstalrechten van onder meer bedrijfsgebouwen. Dat bleek donderdag voor de Arnhemse rechtbank. De gemeente voelt zich „belazerd” door het slachthuis; het bedrijf besloot een contractueel vastgelegde verhuizing (zie kader) niet door te zetten, maar incasseerde wel alvast een voorschot van 21 miljoen euro. Dat bedrag was volgens de gemeente bedoeld voor het verwerven van de opstalrechten, de verhuizing van het bedrijf én behoud van de werkgelegenheid. Hilckman heeft zo’n 350 werknemers, 110 in vaste dienst, 240 oproepkrachten.

De gemeente dwingt Hilckmann via het kort geding openheid te geven over de besteding van de 21 miljoen. Ook eist zij 1,38 miljoen euro wegens contractbreuk. Nijmegen is daar bovenop van plan via een bodemprocedure minimaal 7,5 miljoen euro terug te vorderen van het bedrijf. Door de aanstaande liquidatie van Hilckmann zou de koopsom flink omlaag moeten en heeft de gemeente dus te veel betaald. Een nieuwe taxatie zou volgens de raadsman aantonen dat de opstalrechten flink in waarde zijn verminderd.

Hypotheek aflossen

De afgelopen weken bleek al uit documenten dat bijna de helft van het bedrag – 9,75 miljoen euro – door het slachthuis gebruikt is om een hypotheek af te lossen, en een lening bij ABN Amro. De rest is door Hilckmann gebruikt om „verliezen te dekken”, stelt advocaat Delissen namens de gemeente.

„Gemeenschapsgeld is nu gebruikt voor bedrijfsexploitatie. En daarvoor was het geld niet bedoeld.”

Het slachthuis stelt dat niet is vastgelegd dat de 21 miljoen euro was bedoeld voor de verhuizing en verwijt de gemeente een „mediahetze” te voeren. Volgens de advocaten van Hilckmann was het bij de gemeente bekend dat het geld aangewend kon worden voor de bedrijfsvoering.

Het bedrijf wil voorkomen dat de administratie op straat komt. Doordat de 21 miljoen euro is vermengd met de jaaromzet van 180 miljoen euro, is moeilijk te achterhalen wat er precies met het geld is gedaan, stellen de raadslieden van Hilckmann.

Als Hilckmann de 21 miljoen euro niet zou aanwenden voor de verhuizing, waar moest die dan van betaald worden, wilde de rechter weten. De vraag bleef hangen of een verhuizing ooit feitelijk aanstaande is geweest. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

    • Jorg Leijten