Nieuwe pakketbezorgers bij PostNL krijgen contract

PostNL kreeg eerder stevige kritiek om de constructies die werden gebruikt om pakketbezorgers niet in dienst te nemen.

Een pakketbezorger van PostNL. ANP / Lex van Lieshout

De marktleider op het gebied van bezorging, PostNL, laat nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar met een vast arbeidscontract voor zich werken. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf na berichtgeving van de Volkskrant. PostNL kreeg eerder stevige kritiek om de constructies die werden gebruikt om pakketbezorgers niet in dienst te nemen.

Wie momenteel als kleine zelfstandige werkt bij PostNL, mag dat blijven doen. Nieuwe aspirant-pakketbezorgers kunnen solliciteren naar een baan bij PostNL of onder een zelfstandige met personeel aan de slag gaan. “Als ze maar een contract hebben”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De pakjesmarkt groeit

Vorig jaar juni was circa 80 procent van het ‘personeel’ in de pakketbezorging van het bedrijf officieel een zelfstandige toeleverancier. Het ging destijds om 1.150 mensen. Het bedrijf kondigde toen aan een deel van deze pakketbezorgers in dienst te nemen. Daarna zijn zo’n vijfhonderd mensen aangenomen, zegt een woordvoerder.

De nieuwe arbeidsplaatsen worden betaald uit een investering in pakketbezorging van 35 miljoen uit 2013. De postmarkt krimpt al jaren, maar de pakjesmarkt groeit gestaag: vorig jaar bij PostNL met circa 8,5 procent.

Vorig jaar stapten negentien zzp’ers die werken voor PostNL naar de rechter. Die oordeelde dat er bij sommige zelfstandige pakketbezorgers, eigenlijk toch sprake was van een vorm van arbeidsovereenkomst. Ze moesten bijvoorbeeld zelf een autobus aanschaffen met het logo van het bedrijf. Veel van de zzp’ers zaten bovendien in een “economische afhankelijke positie”, oordeelde de rechter.

    • Liza van Lonkhuyzen