Nieuw, maar toch ook grotendeels oud

None

Vanouds Vermeulen, het beroemde café op de hoek van de Nieuwe Bin-nenweg en de Heemraadssingel, heeft twee nieuwe eigenaars en een nieuwe naam: Rijke & De Wit, naar Don Rijke en Arjen de Wit. Beide mannen hebben een lange staat van dienst in de Rotterdamse horeca: De Wit was vijfentwintig jaar lang een van de ankers van Melief Bender, ook zo’n beroemd café, en Rijke werkte zich via even befaamde tenten als De Oude Sluis en Voigt naar een eigen zaak in Dordrecht, Rijke & Zoon.

De woorden ‘beroemd’ en ‘befaamd’ zijn hier overigens ook, of vooral, te lezen als ‘berucht’.

Ergens in het circuit hebben zich ooit hun wegen gekruist en toen café Le Vagabond op de Nieuwe Binnenweg te koop kwam (ook beroemd), besloten ze om hun krachten te bundelen. Le Vagabond werd het dus niet, want met dat pand was bouwkundig van alles aan de hand. Toen bleek Rob, de man die sinds mensenheugenis de biertjes tapte in Vanouds Vermeulen, met pensioen te gaan en Bertus Vermeulen, de naamgever, de zaak te willen verkopen. Ook leuk. Leuker zelfs.

De geschiedenis van het café begint na de vóórvorige eeuwwisseling. In die tijd bleek de traditie gegroeid dat het werd genoemd naar de eigenaar, zodat over de nieuwe naam niet lang hoefde te worden nagedacht.

Over de inrichting trouwens ook niet. Die is grotendeels gebleven zoals die was. „We wilden een bruine kroeg in een nieuw jasje”, zegt Arjen de Wit. Veel donker houtwerk, een fraaie bar en een ruim bespiegelde glazenkast, een en ander volgens apocriefe verhalen afkomstig van een in de jaren dertig gesloopte oceaanstomer van de Holland-Amerika Lijn. „Alles wat vast zit aan de muur hebben we zo gelaten en verder hebben we de muren zelf lichter gemaakt. De gordijntjes zijn weg voor meer openheid en een frisser karakter. Van de telefooncel hebben we een keukentje voor bescheiden hapjes gemaakt. En het biljart hebben we aan Heineken geschonken.”

Rijke & De Wit

Nieuwe Binnenweg 332a

3023 ER Rotterdam

06 26526952

    • Frank van Dijl