Minister België weg om onveiligheid Zaventem

Kritische Europese rapporten over de veiligheid op luchthaven Zaventem hebben vanochtend geleid tot het vertrek van de Belgische minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant. Ze is het eerste politieke slachtoffer van de aanslagen, op 22 maart, op de Brusselse luchthaven en metrostation Maalbeek.

Galant (van de liberale Franstalige MR, de partij van premier Charles Michel) kwam deze week in het nauw na het bekend worden van rapporten over „gebrekkig veiligheidstoezicht” op Zaventem. Deze kritiek was al maanden bekend op het departement van Galant, maar de minister beweerde aanvankelijk dat ze niet op de hoogte was gebracht door haar ambtenaren. Uit gelekte documenten en e-mailverkeer blijkt nu dat ze wel op de hoogte was. Ze zou waarschuwingen „in de wind hebben geslagen en onvoldoende hebben gereageerd op vragen om extra middelen voor de beveiliging”, schrijft De Standaard.

Haar positie werd onhoudbaar na verklaringen in de media van haar oud-topambtenaar Laurent Ledoux. „Al in 2014 heb ik nota’s over de beveiligingsproblemen gestuurd naar het kabinet, maar ik werd daarin niet gesteund”, zegt hij in De Standaard.

Donderdag kon Galant nog rekenen op de steun van premier Michel die zei dat zijn regering „geen kennis” had van de Europese rapporten. Vandaag zou Galant zich verantwoorden in een Kamercommissie. Een uur daarvoor diende ze haar ontslag in.