Mike wilde weleens weten hoe dat voelde, een pistool in z’n riem

Delft zucht onder geweld van jeugdbendes. Deze week staan zeven jongens voor de rechter. Mike is een van hen. „Ik dacht: nu valt er eens iets te beleven.”

De Delftse wijk Buitenhof, waar veel probleemjongeren vandaan komen. Foto David van Dam

Toevallig heeft hij precies dezelfde kleren aangetrokken als op de dag van de straatroof. Een Armani-polo, een Adidas-vest, Puma-gympen. Mike (17) beroofde in november samen met vier andere jongens een fietser hardhandig van zijn spullen. Over een uur moet hij voorkomen.

In totaal zijn negen jongens aangehouden voor een serie straatroven eind vorig jaar in het centrum van Delft. De rechtbank Den Haag behandelde de jeugdbende deze en vorige week in een zogeheten megazaak. De meesten van hen moesten voor de kinderrechter verschijnen: de jongens zijn allemaal tussen de zestien en achttien.

Mike – zijn achternaam wil hij liever niet in de krant – woont al jaren bij zijn oma. Hij doet vmbo basis op een school voor kinderen die elders van school zijn gestuurd. Overdag hangt hij vaak voor de McDonald’s en de Jumbo in het centrum van Delft, en in het nabijgelegen speeltuintje. In die buurt hingen eind vorig jaar ook wat hij noemt de „foute jongens”. Die stonden daar vaak te blowen, en dronken overdag.

Foute jongens

De „foute jongens” deden wel meer dan blowen, wist Mike. Ze pleegden overvallen, straatroven. Op sociale media had Mike al foto’s zien langskomen van het pistool dat ze hadden. Mike vond het spannend. Hij wilde wel eens weten hoe het was om zo’n wapen in je broekriem te hebben.

De „foute jongens” vormden de kern van een bende die eind vorig jaar een serie straatroven pleegde. Bij een van die straatroven was Mike betrokken. Het is niet de eerste keer dat Delft te maken krijgt met zo’n groep jongeren. In 2013 werd al een grote jeugdbende opgerold van bijna honderd jongens tussen de 16 en 30 jaar. En de laatste tijd zorgen jongeren opnieuw voor overlast. Vooral in de wijk Buitenhof, waar relatief veel probleemgezinnen wonen.

De buit was schamel; in de rugzak zaten alleen twee handschoenen

Verveling

Toen twee van de „foute jongens” Mike en zijn vriend vroegen om mee te gaan, gingen ze mee. Achteraf zegt Mike dat het vooral verveling was wat hem dat deed besluiten. „Delft is dood”, zegt hij. Vroeger ging hij nog weleens naar buurthuis The Border, maar dat is gesloten vanwege de financiële problemen waar Delft sinds een jaar mee te maken heeft. „Ik dacht, nu valt er eens iets te beleven.” Nog een jongen sloot zich aan, en met z’n vijven gingen ze op weg naar de TU-buurt.

Hoe het precies gebeurde, weet hij niet meer, maar niet veel later had Mike zelf ineens het pistool in zijn handen. Een van de jongens hield een fietser aan terwijl Mike het pistool op hem richtte. Een andere jongen begon de fietser te slaan en weer een ander maakte hem zijn rugtas afhandig. Een vijfde jongen stond op de uitkijk.

De buit was schamel: de fietser had net gesport en had alleen handschoenen in zijn rugtas zitten. De jongens hebben het hele ding maar in een sloot gegooid, om ervanaf te zijn.

Delft heeft geen geld voor probleemjongeren

Verantwoordelijk wethouder De Prez verklaarde eerder tegenover deze krant dat de gemeente Delft simpelweg geen geld heeft om de jongerenproblematiek echt aan te pakken. Op de megazaak die in Den Haag is voorgekomen, wil de wethouder niet reageren, omdat die nog onder de rechter is. Wel laat hij weten dat de gemeente bezig is met een programma om de jeugdproblematiek in de wijk Buitenhof aan te pakken. Wanneer dat programma precies af is, en hoe het eruit gaat zien, is nog onduidelijk.

Een week na de overval stonden er ’s ochtends politieagenten naast Mikes bed. Hij had het zien aankomen: drie van de vijf jongens met wie hij de straatroof had gepleegd, waren al opgepakt. Het pistool was gevonden in de schooltas van een van de „foute jongens”. Zijn oma en ouders had hij nog niets verteld. Hij schaamde zich, zegt hij. Hij schaamde zich dood.

Tegen Mike is 142 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 90 voorwaardelijk. Op 28 april doet de rechter uitspraak over hem en de andere jongens.

Naschrift (2 mei 2016): In overleg met betrokkenen zijn twee identificerende details uit de online versie van dit artikel verwijderd. [red.]

    • Doortje Smithuijsen