Merkel staat vervolging komiek om Erdogan-gedicht toe

Duitsland zwicht voor Turkije, dat Duitsland officieel verzocht aangifte te doen tegen Jan Böhmermann.

Bondskanselier Angela Merkel vlak voor haar toespraak.
Bondskanselier Angela Merkel vlak voor haar toespraak. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

De Duitse regering staat vervolging van de komiek Jan Böhmermann toe, op Turks verzoek. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel vrijdag bekend in een ingelaste persconferentie. Of het Duitse OM de komiek gaat vervolgen, mag het zelf beslissen. Böhmermann kan drie jaar cel krijgen, volgens Die Welt.

Afgelopen week deed Turkije een officieel verzoek aan Duitsland aangifte te doen tegen Böhmermann. Belediging van een bevriend staatshoofd is strafbaar in Duitsland, als de gekwetste partij om vervolging vraagt. De Duitse staat moet dan wel formeel toestemming geven aan de Duitse justitie om tot vervolging over te gaan.

Ook kondigde Merkel aan artikel 103f uit het Duitse Wetboek van Strafrecht, dat belediging van een buitenlands staatshoofd verbiedt, af te schaffen in de loop van 2018. Het wetsartikel werd al nauwelijks gebruikt.

Schimpgedicht

Böhmermann droeg in zijn tv-programma Neo Magazin Royal op de publieke omroep ZDF een schimpgedicht voor waarin hij de Turkse president Recap Tayyip Erdogan een geitenneuker, pedofiel en homoseksueel noemde. Dat deed hij nadat Turkije de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje riep om een satirisch liedje dat de publieke zender NDR eind maart uitzond. Duitse politici vonden dat de Turkse president de Duitse vrijheid van meningsuiting dient te respecteren.

Het gedicht van Böhmermann werd geschrapt uit de herhaling en ook online en uit het archief verwijderd. Merkel heeft al aan de Turkse premier Ahmet Davutoğlu toegegeven dat dit gedicht “bewust kwetsend” was en haar excuses aangeboden.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei twee dagen geleden zeer verbaasd te zijn over de diplomatieke rel. Eerder liet de EU zich kritisch uit tegenover Turkije. De EU is in de vluchtelingencrisis sterk afhankelijk van Turkije, waar veel vluchtelingen doorheen trekken.

‘Erdowie Erdowo Erdogan’

Drie weken geleden zond de publieke zender NDR het satirisch liedje Der Boss vom Bosporus uit, kritisch op het beleid van de Turkse president. Met z’n refrein ‘Erdowie Erdowo Erdogan’ haakt het aan bij de grote hit van Nena uit 1984 Irgendwie, irgendwo, irgendwan.
In Duitsland viel het liedje op de NDR niet op, maar door de rel is het inmiddels op YouTube al zeven miljoen keer bekeken: