Ornamenten op koninklijke jas aangezien voor nazisymboliek

Uitgerekend Máxima, zeer geliefd bij de Duitse media, veroorzaakt in Neurenberg enige gefronste wenkbrauwen.

Foto AFP

Nadat de Duitse media aanvankelijk enthousiast en met grote glamourfoto’s hadden bericht over het tweedaagse werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Beieren, dreef er gisteren een klein wolkje over het zonnige bezoek. Uitgerekend Máxima, zeer geliefd bij de Duitse media, veroorzaakte in Neurenberg enige gefronste wenkbrauwen.

De originele borduursels op haar grijze jas van ontwerper Claes Iversen leken niet alleen samengesteld uit schroeven en haken, maar sommigen zagen er ook hakenkruis-achtige symbolen in. En dat in Neurenberg, de stad waar de nazi’s hun grote propagandabijeenkomsten hielden, werd er gebriest op sociale media. Je moest goed kijken om het erin te zien, en nogal gevoelig zijn over het verleden – maar dat is men in Duitsland.

Versiersels

Foto Robin van Lonkhuijssen / ANP

De borduulsels op de jas van koningin. Foto Robin van Lonkhuijssen / ANP

Vanochtend berichtte niet alleen de boulevardpers erover (de Berlijnse sensatiekrant B.Z. ruimde vrijwel zijn hele achterpagina in voor de ‘Mode-Fauxpas’), ook de serieuze Frankfurter Allgemeine besteedde er een kort bericht aan (‘Koningin Máxima verrast met mantel’). Daarin wordt opgemerkt dat Máxima de jas eerder droeg in Denemarken (waar de in Nederland wonende ontwerper vandaan komt) en toen viel niemand over de versiersels.

Dezelfde krant beschreef een dag eerder een ander incident. Toen het koninklijk paar woensdag in München aankwam, werd het opgewacht door deelstaatpremier Seehofer en een knapenkoor in Lederhosen. De tere stemmen van de jongetjes werden echter overschreeuwd door spreekkoren van Hollandse vrouwen in het oranje, die ook de aandacht van Máxima wilden trekken.