Kansen benutten

None

Zou Kajsa Ollongren al in de Havenstraat zijn geweest? Je vraag het je af. Asielzoekers die uit protest vóór in plaats van ín het voormalige Huis van Bewaring slapen, lijken niet haar pakkie-an. Als een ware D66-wethouder is Ollongren meer van het moderne en lichtvoetige. De 48-jarige wethouder van economie en cultuur is niet zo in haar element bij een stel ongeschoren mannen op matrasjes in de toch al zo ongezellige Havenstraat in Amsterdam-Zuid. Syriërs, Eritreeërs en Irakezen met hun bezwaren tegen de lange asielprocedures: laat dat maar aan de PvdA over.

Kajsa Ollongren debatteerde eergisteren dan ook opgeruimd als altijd in De Balie — met als thema de drukke stad en hoe het verder moet met de toeristen. De overlast van rolkoffertjes is een thema waar de voormalige topambtenaar al een tijdje haar tanden in zet. Gelijk heeft ze. Het thema past de locoburgemeester als de ambtsketen onder haar eigentijds-losse haar. De drukte in de binnenstad: daar komen we redelijkerwijs met zijn allen wel uit. Je kunt er bovendien een positieve slinger aan geven. „Er zijn problemen”, beaamde ze in het debatcentrum bij het Leidseplein, „maar dit is natuurlijk een verhaal dat gaat over succes.” Daar kunnen we „echt iets van maken”.

In zekere zin gaan ook de vluchtelingen over succes. We moeten die sloebers niet „als bedreigend zien”, want „we helpen ze op weg. De vluchtelingen zijn ondernemers, koks, artiesten”. Succesvolle creatieve mensen zijn het, we helpen ze op weg — tenzij ze natuurlijk ’s nachts in de regen onder door buurtbewoners aangereikte plastic zeiltjes liggen te rillen; dan wordt het een ander verhaal.

Ollongren heeft onmiskenbaar haar beperkingen. De dochter van een Zweedse hoogleraar informatica heeft haar pumps tijdens haar carrière in ambtelijk Den Haag nou niet bepaald diep in de modder gestoken. Maar intelligent en representatief is de ex-sidekick van Mark Rutte wel. Daarmee past ze uitstekend bij de richting die Amsterdam is ingeslagen. Veel meer dan de ietwat tobberige burgemeester Eberhard van der Laan vloeit Ollongren samen met de VWO-stad die Amsterdam bezig is te worden.

„Iedereen is slim of kundig op zijn of haar manier. Het is aan de politiek om ervoor te zorgen dat iedereen zijn kansen kan benutten.” Zulke woorden kan PvdA’er Van der Laan niet uitspreken zonder aan, pakweg, de Krelis Louwenstraat in Bos en Lommer te denken. Voor Ollongren lijkt dat geen probleem: kwestie van bijscholen en aanpassen aan de technologische uitdagingen. Een eerste supermarkt zonder kassières? Je ziet de mondhoeken van Van der Laan al zakken van bezorgdheid. Die van Ollongren gaan juist omhoog: vooruitgang! Digitaal! Bij ‘NDSM’ ziet de altijd goed gestylede wethouder geen werkloos geworden overalls in Noord voor zich; ze ziet een immense scheepsbouwloods vol dekselse creatieve zzp’ers die hun kansen grijpen.

Ollongren is het boegbeeld van de optimistische D66’ers die bezig zijn het oude sociaal-democratische bolwerk in de Stopera mores te leren. Mijn advies: houd haar in de gaten. De toekomst van Amsterdam heet Kajsa Ollongren, of je het leuk vindt of niet.

    • Auke Kok