Kamer werkt aan afschaffen strafbepaling beledigen staatshoofd

De wet is sinds de jaren zestig niet meer gebruikt, maar sommige partijen willen het schrappen om ‘Duitse toestanden’ te voorkomen.

Foto: ANP BART MAAT

De Tweede Kamer kijkt naar het schrappen van een oude wet die het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar maakt. Dit naar aanleiding van de rel in Duitsland over grappen die komiek Jan Böhmermann had gemaakt over de Turkse president Erdogan. Vrijdag gaf de Duitse regering het OM vrij baan om de komiek al dan niet te laten vervolgen.

Ook Nederland blijkt een dergelijke wet te kennen die het strafbaar maakt om staatshoofden te beledigen, met een maximum van twee jaar celstraf. Vaak blijft het bij boetes: in de jaren dertig werden boetes uitgedeeld wegens het beledigen van Adolf Hitler; in 1968 kregen studenten boetes opgelegd toen zij de Amerikaanse president Lyndon Johnson voor oorlogsmisdadiger hadden uitgemaakt. Sindsdien leidt de wet een sluimerend bestaan.

D66 werkte al aan wet

Door de rel tussen Duitsland en Turkije is de wet in Nederland weer onder de aandacht gekomen. VVD-Kamerlid Joost Taverne zegt vrijdag een motie in te dienen om de strafbepaling te schrappen:

“Dan kun je zeggen dat het een bijna dode letter is en in Nederland niet zo snel gebruikt zal worden, maar dat dachten ze tot voor kort in Duitsland ook. Die strafbepaling moet zo snel mogelijk geschrapt worden.”

D66 heeft al een wetsontwerp klaarliggen dat deze bepaling moet schrappen. Kamerlid Kees Verhoeven zegt sinds mei vorig jaar aan de initiatiefwet te werken:

“We hadden de wet toen al aangekondigd wegens het incident rondom ‘fuck de koning’, toen er sprake was van majesteitsschennis. Dat wilden we sindsdien aanpassen. Maar als je het hebt over je eigen staatshoofd, dien je daar óók een bevriend staatshoofd aan gelijk te stellen. Die strafbepaling gaat er met deze wet dus uit.”

De initiatiefwet kan volgens Verhoeven al binnen “enkele weken” ingediend worden.

Naar aanleiding van de rel met Turkije heeft bondskanselier Merkel laten weten de bepaling te willen schrappen uit de Duitse wet. Dit zou in 2018 moeten gebeuren.

    • Philippus Zandstra