In het OV kun je rustig doen waar je zin in hebt

Lijn 26, laatste rit naar IJburg - de jurywinnaar in NRC's fotowedstrijd van de maand maart, thema Vervoer.
Lijn 26, laatste rit naar IJburg - de jurywinnaar in NRC's fotowedstrijd van de maand maart, thema Vervoer. Foto: Anda Broek

“Ik voel de warmte en ruik de natte hond”, zei Sacha de Boer tijdens het vakjuryoverleg van de NRC Fotowedstrijd over de inzending van Anda Broek. De foto geeft volgens haar heel goed het gevoel van een alledaagse tramrit weer.

Ilvy Njiokiktjien roemde daarbij de “onbevangenheid van de reizigers, zoals de stoïcijnse jongen links en de schaamteloos gapende vrouw”. Broeks Lijn 26 laatste rit naar IJburg wint daarmee de vakjuryprijs van de maand maart, die als thema Vervoer had.

Anda Broek (68, gepensioneerd bouwadviseur) maakte de foto op weg naar huis op IJburg. Haar man heeft er een architectenbureau. Ze wonen er graag. “We hebben een mooi uitzicht op het Diemerpark, waar ik vaak met mijn hondje Klaasje ga fietsen. En zoals je op de foto kunt zien, is de bevolking een mooie mix. Bewoners van zowel sociale- als koopwoningen en van alle kleuren wonen er in een en dezelfde wijk.

Broek was een van de eerste bewoners op het eiland. “We waren er al toen het nog een zandvlakte was. Maar vanaf dag één was er het OV. Ik ben er gek op. Met tram 26 ben ik in een vloek en een scheet bij Amsterdam CS. De tram vertrekt bijna voor mijn deur en ik kan altijd zitten. Vaak neem ik ook mijn vouwfietsje mee.”

“Iedereen zou met het openbaar vervoer naar het centrum moeten reizen. Er mogen wel wat minder auto’s in de binnenstad. Het is ook scheef dat parkeerders een stuk openbare ruimte mogen hebben voor maar 45 euro per maand.”

Muziekgebouw

“De tram stopt zelfs voor de deur van Muziekgebouw aan ’t IJ. De avond van de foto was ik er naar een concert met mijn nichtje Brooke uit New Orleans. Ze is een heerlijk gek mens, dat zich nergens voor schaamt. Zij is de gapende vrouw. Ze was doodop. Het concert was de afsluiting van een tweedaags bezoek waarin ik haar zoveel mogelijk van Amsterdam heb willen laten genieten.”

“Zelf zat ik op een stoeltje aan de zijkant. Ik viel niet op omdat ik de foto gewoon met mijn telefoontje maakte en zowat iedereen met zijn eigen telefoontje bezig was. Nog een voordeel van het OV. Je kunt Lijn 26 laatste rit naar IJburg.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van april is Architectuur.