Ilja Leonard Pfeijffer wint E. du Perronprijs

Hij krijgt de prijs voor zijn boeken Gelukszoekers en Idyllen en zijn columns in nrc.next.

Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer.
Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Foto Koen van Weel / ANP

Dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer mag volgende week donderdag in Tilburg de E. du Perronprijs in ontvangst nemen. Dat is vrijdagmiddag door de organisatie bekend gemaakt. Hij krijgt de prijs voor zijn boeken Gelukszoekers en Idyllen en zijn columns in nrc.next. Aan de prijs is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.

De jury eert Ilja Leonard Pfeijffer “als de gestalte van Europese intellectuele verantwoordelijkheid, als oproeper van tegenspraak, als Du Perronist”. De twee andere genomineerden waren Annelies Verbeke met Dertig dagen en Marja Vuijsje met Het rijbewijs van Nematollah.

Cultuuruiting

De onderscheiding wordt toegekend aan personen of instellingen die met een cultuuruiting een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. De prijs wordt georganiseerd door de gemeente Tilburg en de faculteit geesteswetenschappen en eert denkers die bijdragen aan de multiculturele samenleving. Ook Anil Ramdas, Kader Abdolah, Adriaan van Dis, Guus Kuijer en Abdelkader Benali mochten in het verleden de prijs in ontvangst nemen.

Ilja Leonard Pfeijffer mocht in januari in Groningen de VSB Poëzieprijs in ontvangst nemen voor zijn bundel Idyllen. Twee jaar geleden won de dichter de Libris Literatuurprijs 2014 met de roman La Superba.