Hoge Raad: stemming over afzetting Rousseff gaat door

De afzetting van de Braziliaanse president lijkt onafwendbaar, nadat verschillende partijen uit de regeringscoalitie stapten.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff. AP / Eraldo Peres

De Hoge Raad in Brazilië heeft vrijdag besloten dat de stemming over de afzetting van president Dilma Rousseff zondag doorgaat. Rousseff was naar de Hoge Raad gestapt in een poging de stemming te blokkeren.

Er loopt een afzettingsprocedure tegen Rousseff. Er zou genoeg bewijs zijn dat zij twee jaar geleden de begrotingscijfers rooskleurig heeft voorgesteld, om extra overheidsuitgaven mogelijk te maken tijdens haar herverkiezingscampagne.

De afzetting van de Braziliaanse president lijkt onafwendbaar, aangezien eerder deze week ook twee kleine regeringspartijen haar coalitie hebben verlaten. Eerder stapte haar toenmalige grootste coalitiepartner de Democratische Partij (PMDB) al uit de coalitie. Daardoor was de president al niet langer zeker van een meerderheid in het Lagerhuis. Zelf is Rousseff lid van de Arbeiderspartij (PT).

Zondag stemt het Lagerhuis over de kwestie, waarna de Senaat beslist of er een rechtszaak tegen Rousseff komt. Rousseff spreekt van een couppoging en ontkent alle beschuldigingen. Bij aanvang van zo’n afzettingsprocedure zou ze haar bevoegdheden moeten overdragen aan vicepresident Michel Temer, maar is ze ten tijde van de procedure officieel nog president.

Brazilië kampt met een economische krimp, de uitbraak van het Zikavirus en een enorm corruptieschandaal waarvoor oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva wordt vervolgd. Naast de afzettingsprocedure lopen ook onderzoeken naar mogelijke corruptie van oppositieleden.

    • Liza van Lonkhuyzen