Stoffen die hormonen verstoren, kosten miljarden aan ziekten

Het gaat om zeer verschillende aandoeningen, van onvruchtbaarheid en teelbalkanker, tot obesitas, diabetes, ADHD en verlies van IQ.

Een van de ziekten die wetenschappers in verband brengen met blootstelling aan „enkele honderden stoffen” die een effect hebben op de hormoonhuishouding, is obesitas.
Een van de ziekten die wetenschappers in verband brengen met blootstelling aan „enkele honderden stoffen” die een effect hebben op de hormoonhuishouding, is obesitas. Foto ANP / Roos Koole

De blootstelling aan hormoonverstorende chemische stoffen kost landen binnen de Europese Unie jaarlijks vele miljarden euro’s. Dat staat in een onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De ziektekosten door schadelijke stoffen in onder meer voeding, cosmetica, kunststoffen en bestrijdingsmiddelen belopen jaarlijks minimaal 46 miljard euro en in het meest pessimistische scenario 288 miljard euro. „Alle reden voor overheden om in te grijpen”, zegt hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht Martin van den Berg, een van de auteurs van het rapport.

„Zelfs als wij met onze minimumschatting van jaarlijks 46 miljard nog veel te hoog zouden zitten, dan gaat het nog altijd om belachelijk hoge bedragen.”

Verschillende aandoeningen

Er zijn ruim tachtig aandoeningen die wetenschappers in verband brengen met blootstelling aan „enkele honderden stoffen” die, afhankelijk van de dosis, een effect hebben op de hormoonhuishouding van de mens. „Veelal treden effecten op als het lichaam nog ontwikkeling is, dus als foetus of als jong kind”, aldus Van den Berg. Het gaat om zeer verschillende aandoeningen, van onvruchtbaarheid en teelbalkanker, tot obesitas, diabetes, ADHD en verlies van IQ. Blootstelling aan veel van de betreffende chemicaliën is „nog altijd alomtegenwoordig”, schrijven de onderzoekers.