Geen politieke architect, eerder een uitvoerder

Kiev gaat de politieke crisis in Oekraïne te lijf met een politieke regering.

Volodimir Groisman
Volodimir Groisman Foto Efrem Lukatsky/AP

Volodimir Groisman, als 38-jarige de jongste premier uit de geschiedenis van Oekraïne, is geen conceptuele politicus. Groisman, die donderdag het vertrouwen kreeg van 257 parlementsleden, is eerder een praktische uitvoerder. Die rol vervult hij al sinds 2002, met name voor de huidige president Petro Porosjenko.

Groisman, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn Joodse achtergrond, was eerst gemeenteraadslid en burgemeester van Vinnitsja, waar de belangrijkste snoepfabriek van Porosjenko’s concern Roshen is gevestigd. Meteen na de vlucht van president Janoekovitsj in februari 2014 haalde de overgangsregering hem naar Kiev als tweede man onder premier Arseni Jatsenjoek. Groisman was als vicepremier belast met de praktische operaties na de ramp met het passagiersvliegtuig MH17.

Nadat de Oekraïeners in oktober 2014 een nieuw parlement hadden gekozen, werd Groisman voorzitter van deze Verchovna Rada. Als ‘speaker’ moest hij de hervormingsagenda door het parlement zien te loodsen, een hels karwei in een land waar partijen vooral losse cliëntelistische formaties zijn. De wetgevende machine kwam eind vorig jaar tot stilstand.

Bovendien achtte hij het zijn taak om het imago van het parlement op te poetsen. De Verchovna Rada wordt in eigen land tot op het bot gewantrouwd en is in het buitenland een lachnummer als er weer eens wordt gevochten rond het spreekgestoelte. Groisman slaagde erin de omgangsvormen wat te civiliseren, al gingen de beelden van premier Jatsenjoek die met ‘kop en kont’ van het spreekgestoelte werd gesleept de wereld over.

Groisman speelde het spel rond zijn benoeming hard. Eerder deze week deed hij alsof hij op de valreep zou afhaken. Hij wilde greep hebben op zijn kabinet. En hij moest tijd winnen om de onontbeerlijke partij van Jatsenjoek binnenboord te houden. Er is nog steeds geen meerderheidscoalitie in het parlement gevormd.

Zijn nieuwe ploeg is politiek van kleur. Porosjenko’s greep is evident. Arsen Avakov blijft op Binnenlandse Zaken. Dit departement moet de radicaal-rechtse vrijwilligersbataljons controleren. Minister van FinanciënNatalia Jaresko, vertrouweling van het Internationaal Monetair Fonds, keert niet terug. Haar opvolger is de 39-jarige ex-bankier Oleksandr Daniljoek, tot donderdag adjunct-chef-staf van de president.

Een van de belangrijkste overheidsfuncties is overigens nog vacant: die van procureur-generaal. Die vervult in Oekraïne een cruciale rol bij de aanpak van corruptie.