Edward Scissorhands RTL 8, 22.15-0.20u.

(Tim Burton, 1990). In een van de beste films van Tim Burton speelt Johnny Depp titelfiguur Edward Scissorhands, een lieve variant op het monster van Frankenstein. Zijn uitvinder en mentor (gespeeld door horroricoon Vincent Price) is overleden voordat hij Edward handen heeft kunnen geven. Die moet nu door het leven met tijdelijk bedoelde scharen aan zijn polsen. Hij wordt liefderijk opgenomen in het gezin van een Avon-vertegenwoordigster. Edward Scissorhands is een modern sprookje – dat ook zo wordt verteld: er was eens... – over excentriekelingen. Want niet alleen Edward is raar, iedereen is een beetje maf. Burton werkt met een pastelkleurig palet, waartegen de in het zwart geklede Edward sterk afsteekt. En waarom bang zijn voor iemand met schaarhanden als die er de heg mee kan knippen en er vrouwen mee kan voorzien van een fantasierijke coiffure? Zelfs het poedeltje moet er aan geloven. Volgens de eerste berichten hervindt Burton zichzelf na wat middelmatige films in zijn nieuwste, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, vanaf eind september in de Nederlandse bioscoop.

    • André Waardenburg