Ex-kwelgeest Anthony Lobato schrijft liedje tegen het pesten

Een op de vijf kinderen wordt wel eens gepest. De stichting Stop Pesten Nu! houdt dinsdag haar jaarlijkse landelijke Dag tegen het Pesten. In Rotterdam steekt zanger Anthony Lobato gepeste kinderen een hart onder de riem.

Lobato is sterk begaan met de kinderen in zijn buurt, het Oude Westen. In het nummer ‘Schat, nee, ik wil je niet’ komen zijn maatschappelijk engagement en zijn liefde voor muziek samen, want het onderwerp van de aanstekelijke single is: pesten. Hoe komt hij daar zo op?

In zijn studio in de Van Speykstraat vertelt hij dat hij al tien jaar muziekles geeft aan kinderen. „Zo ben ik allerlei situaties tegengekomen. Ik heb gezien wat pesten met iemand doet. Als je er goed mee omgaat, kom je er altijd bovenop. Zo kwam ik op het idee om als aanmoediging voor alle kinderen die worden gepest dit nummer te maken. Zodat ze leren: oké, die jongen is ook gepest, maar hij is er overheen gekomen. Het raakt hem niet meer.”

Wat ons op de voor de hand liggende vraag brengt: werd Anthony vroeger ook gepest?

Dat niet, maar bekent hij: „Ik was vroeger zelf een pester. Ik zag dat als ik iemand pestte, anderen een voorbeeld aan mij namen en hetzelfde kind ook gingen pesten. Dat vond ik te bont en dan ging ik juist die kinderen weer pesten. Uiteindelijk besefte ik dat ik kinderen pestte die anderen pestten. Zo belandde ik in het maatschappelijke wereldje en ben ik workshops gaan geven. Djembé-les, je weet wel, die Afrikaanse trommels.”

Om hem heen verzamelden zich gepeste en pestende kinderen en allemaal trommelden ze het gepest worden van zich af.

Het anti-pestliedje van Anthony Lobato is te beluisteren op Spotify en social media.

    • Frank van Dijl