EU gaat meer data delen over vliegtuigpassagiers

Europa gaat passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen opslaan en uitwisselen in de strijd tegen terreur en zware criminaliteit. Luchtvaartmaatschappijen moeten de gegevens van de passagiers nu gaan verstrekken aan nationale autoriteiten. Het Europees Parlement stemde donderdag in met de nieuwe regels. EU-lidstaten willen persoonsgegevens, zoals creditcardgegevens of maaltijdvoorkeur, gebruiken in de strijd tegen terreur en zware criminaliteit. Die gegevens zullen een half jaar op naam worden bewaard. Daarna worden ze voor nog eens 4,5 jaar opgeslagen, maar dan geanonimiseerd. Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren stevig onderhandeld, mede omdat er zorgen waren over de privacy van burgers. (ANP)