Drie jaar cel geëist tegen Haarlemse Hells Angels-president

Lysander de R. zou een arsenaal zware wapens hebben gehad. De laatste tijd worden motorbendes weer veel aan criminaliteit gelinkt.

Een lid van motorclub Hells Angels, niet Lysander de R. Foto Robert Vos / ANP

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt de Haarlemse Hells Angels-president Lysander de R. (34) voor drie jaar in de cel, onder meer vanwege “het voorhanden hebben van een arsenaal aan zware wapens”. Die eis stelde het OM vrijdag. Ook tegen de schoonvader van De R. is drie jaar geëist.

In september 2014 trof de politie in een loods in Haarlem een handgranaat, een raketwerper, een machinepistool, een vuurwapen en munitie aan. De loods is eigendom van de 54-jarige schoonvader van De R., die naast de loods woont. De explosieven opruimingsdienst moest de raketwerper en granaat ontmantelen. Het DNA van De R. werd later in de loods aangetroffen.

Strafblad

Beide mannen staan terecht voor nog meer vermoedelijke delicten. De R. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling, omdat hij bij een ruzie in een café een glas naar een slachtoffer gooide. Zijn schoonvader staat ook terecht voor bezit van honderden hennepplanten, heling, witwassen, bezit van illegaal vuurwerk en twee gaspistolen.

Ze hebben al een strafblad, waardoor de strafeis van het OM hoger uitviel. De R. is al vaker veroordeeld voor mishandeling, volgt agressietraining, en had nog meerdere proeftijden openstaan.

Verbod

De eis tegen De R. en zijn schoonvader komt op een moment dat de discussie over het criminele gehalte van motorclubs weer oplaait. Vorige week kwam het in Rotterdam tot een massale vechtpartij tussen Hells Angels en leden van de Mongols. Daarbij werd ook geschoten en er werden twintig mensen opgepakt.

Naar aanleiding daarvan roepen verschillende politici op tot een verbod op criminele motorclubs.

    • Joram Bolle