Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met recensies van ‘Empire of things’, ‘Het laatste vaarwel’ van Robert Haasnoot, ‘Sienshemel’ van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen en ‘De idioot en de tederheid’ van Yannick Dangre.

 • ●●●●

  Frank Trentmann: Empire of Things

  frank

  Veel kritiek op de consumptiemaatschappij slaat nergens op, maar het consumeren stuit nu op zijn grenzen. Alleen de goede, oude staat kan ons dwingen tot duurzamer gedrag, schrijft de Duitse historicus Frank Trentmann in zijn imposante geschiedenis van de consumptiemaatschappijen. Lees hier de recensie.

  Allen Lane, 862 blz. € 49,95

 • ●●●●●

  Peter Holvoet-Hanssen : Gedichten voor de kleine reus

  peter

  De nieuwe, achtste bundel van de Vlaamse dichter Holvoet-Janssen is een eerbetoon aan Paul van Ostayen. Zijn theatrale lyriek roept maffe vragen op, biedt variété en lijkt af en toe wel geaquarelleerd. Lees hier de recensie.

  Polis, 69 blz. € 19,95

 • ●●●●●

  Robert Haasnoot: Het laatste vaarwel

  robert

  Het laatste vaarwel heeft qua melancholie wel wat weg van De langste nacht en Als de winter voorbij is, de laatste, sterke romans van Otto de Kat en Thomas Verbogt. Het ontbeert net die vonk die die twee boeken zo prijzenswaardig maakt, maar Haasnoot schrijft te goed om hem te negeren. Lees hier de recensie.

  De Geus, 224 blz. € 19,95

 • ●●●●●

  Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen: Sienshemel

  bibi

  Als een volwassene dit aan een kind voorleest, klopt het perspectief volledig en vertelt Siens hemel over wat volwassenen aan kinderen kunnen leren over rouw, en andersom – want Klein Broertje hoort geblaf uit de hemel. ‘En toen we ons gezicht naar de lucht toe keerden hoorden wij het ook. Echt.’ Zelden was één woord zo dubbelzinnig en troostrijk. Lees de recensie.

  Querido, 25 blz. € 12,50

 • ●●●●●

  Yannick Dangre: De idioot en de tederheid

  yannick

  De idioot en de tederheid is een uiterst Nederlandse, slim gecomponeerde roman van een Vlaamse schrijver. Over een familie van botte middenstanders bij wie alles om geld draait, maar die ook zachte ketenen kent. Lees hier de recensie.

  De Bezige Bij, 320 blz. € 19,90

 • ●●●●●

  Evie Wyld: Overal Vogelzang

  evie

  De Britse schrijfster Evie Wyld schetst in haar tweede roman op gespierd-poëtische wijze het levensverhaal van een boom van een vrouw.
  Alleen de plot dreigt thema’s als schuld, seksualiteit en mens versus natuur wat te overheersen. Lees hier de recensie.

  Vert. Miebeth van Horn. Signatuur, 252 blz. € 19,99

 • ●●●●

  Ernest J. Gaines: Een les voor het sterven

  ernest

  Dat de roman zo verbluffend sterk werkt komt met name doordat Gaines van zijn hoofdpersoon, de leraar, geen doortastende held heeft gemaakt, geen bevlogen strijder tegen het onrecht, maar een twijfelende intellectueel die zich aan zijn milieu ontstegen voelt. [..] Juist door de vaak neutraal-beschrijvende toon, waaruit soms een doffe gelatenheid klinkt, maakt dit bijna vergeten boek grote indruk. Lees hier de recensie.

  Vert. Samuel Vriezen. Bananafish, 302 blz. € 18,-

 • ●●●●●

  Jaroslav Rudiš: Het einde van de punk in Helsinki

  jaroslav

  Met veel humor laat deze Tsjechische schrijver in zijn sprankelende roman zien hoe de val van de Muur een einde maakte aan de idealen van een groep Tsjechische en Oost-Duitse punkers. Lees hier de recensie.

  Vert. Edgar de Bruin. Nobelman, 336 blz. € 19,50

 • ●●●●●

  Sándor Márai: Er is in Rome iets gebeurd

  sandor

  Márai werkte vele jaren aan dit boek, deels in New York, deels in Italië, en publiceerde het in 1971. Het is een degelijk werk, maar niet adembenemend, zoals zijn autobiografische werken Land, land!… en Bekentenissen van een burger. Lees hier de recensie.

  Vert. Rogier van der Wal. Wereldbibliotheek, 222 blz. € 19,99

 • ●●●●

  Pieter Kroon (red.): Atlas van Kaap Hoorn

  pieter

  Om het VOC-monopolie op de vaart naar Indië te breken zochten Hollandse zeevaarders vier eeuwen geleden naar alternatieve routes. Over die zucht naar avontuur verschenen twee bijzondere gedenkboeken. Lees hier de recensie.

  Thoth, 176 blz. € 39,90

 • ●●●●●

  Mohsin Hamid: Onbehagen en beschaving

  mohsin

  Pakistan is wat koortsig, en dat is jammer aldus Mohsin Hamid. Het land is namelijk ondanks misstanden een politiek laboratorium waar de wereld haar voordeel mee kan doen. Lees hier de recensie.

  De Bezige Bij, 224 blz. € 24,95

 • Cees Nooteboom: Een duister voorgevoel

  cees

  Ter gelegenheid van het 500ste sterfjaar van de mysterieuze schilder verscheen een boekenberg waarop de liefhebber zich kan uitleven. Luchtige verhalen bij, maar ook verhelderende studies. Lees hier de recensie.

  De Bezige Bij, 80 blz. € 29,80

 • ●●●●

  Edward Grasman: Henk van Os

  edward

  Uit deze uitvoerig gedocumenteerde biografie blijkt Van Os behalve een popularisator van de kunstgeschiedenis ook een gedegen onderzoeker te zijn. Lees hier de recensie. Lees hier de recensie.

  Terra, 260 blz. € 29,99

  • Thomas van Huut