Geen mannen op feministisch toplessfeest

Op de campus van het Amsterdam University College wordt zaterdag een feest gegeven waar vrouwen topless kunnen rondlopen. Tijdens het body positivity-feest zijn mannen niet welkom – behalve dan transgenders. Handhaving van die regel geschiedt door aanmelding vooraf.

Het feest is een initiatief van het feministische comité van de campus, dat hiermee blote borsten uit de seksuele context wil halen. „Als je alleen maar topless bent met een ander in een seksuele context, dan kan het heel bevrijdend zijn om een keer iets heel anders te doen”, licht organisator Isi Frey toe. „Het is een andere manier om jezelf te verhouden tot je lichaam.” Eerder maakte het comité al furore met een fotoproject over borsten, wat werd behandeld in een controversiële editie van universiteitsblad Folia.

De afgelopen weken leidde het aangekondigde evenement tot veel, soms vijandige reacties vanuit de studentengemeenschap. Vooral het niet toelaten van mannen bleek een gevoelig punt. Zou dat borsten júíst niet seksualiseren? Isi Frey erkent dat dat lastig is. „Ik zeg niet dat dit de enige mogelijke benadering is. Maar de keuze om mannen niet toe te laten is gemaakt om ervoor te zorgen dat vrouwen die zich topless nog niet zo op hun gemak voelen, toch kunnen komen.”

    • Milo van Bokkum