Blokker reorganiseert verder en schrapt 390 banen

Honderden ontslagen en een „radicale” ombouw moeten Blokker een lot als dat van het failliete V&D besparen.

Winkelketen Blokker schrapt nog eens 390 arbeidsplaatsen, bovenop de 400 banen die een jaar geleden al moesten verdwijnen. Dat heeft Blokker vrijdagochtend bekendgemaakt. Bij het concern werken nu nog 7200 mensen.

Daarnaast gaat Blokker in de komende twee jaar 450 van zijn bijna 600 filialen „radicaal” ombouwen. Onderdeel van de metamorfose zijn een nieuw logo, een nieuw huismerk van Blokker en investeringen in de webshop. In totaal trekt Blokker ruim 100 miljoen euro uit voor de reorganisatie.

Vorig jaar kondigde het concern ook al aan de winkels te gaan vernieuwen. Een voorlichter van Blokker noemt die toen in gang gezette vernieuwing „niet radicaal genoeg en te traag”.

Nico Meijer van vakbond FNV Handel noemt het verlies van arbeidsplaatsen in een schriftelijke verklaring een „onaangename koude douche, vooral voor de werknemers”.

Hij meldt dat FNV Handel zo snel mogelijk met zijn leden gaat praten. „In een gesprek donderdag spraken we over het opbouwen van vertrouwen tussen de partijen. Er is met geen woord gerept over deze ingrijpende reorganisatie.”

Het moederbedrijf Blokker Holding, waar ook onder andere Bart Smit, Leenbakker en Xenos onder vallen, is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de omzet op te krikken. Blokker ondervindt veel concurrentie van onder meer prijsvechter Action. Het concern maakte in 2014 zo’n 20 miljoen euro verlies. De cijfers over 2015 zijn nog niet bekend.

Winkelketen Xenos, ook onderdeel van Blokker Holding, schrapte eerder dit jaar 250 banen om kosten te besparen. Xenos heeft zo’n 250 winkels, waarvan iets minder dan 200 in Nederland en de rest in Duitsland. Blokker Holding kondigde destijds ook bij Xenos aan de winkels en het assortiment te gaan vernieuwen.