‘Big five’ van EU gaan data brievenbusfirma’s delen

Duitsland, Frankrijk, het VK, Spanje en Italië reageren hiermee direct op de onthullingen uit de Panama Papers.

Vlnr: secretaris-generaal van de OECD Jose Angel Gurría, de ministers van Financiën van Italië, VK, Duitsland, Frankrijk, Spanje en IMF-directrice Christine Lagarde.
Vlnr: secretaris-generaal van de OECD Jose Angel Gurría, de ministers van Financiën van Italië, VK, Duitsland, Frankrijk, Spanje en IMF-directrice Christine Lagarde. Foto Jose Luis Magana / AP

De vijf grootste economieën van de Europese Unie willen meer informatie uitwisselen over brievenbusfirma’s, maakte het economische landenverbond OESO bekend. Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië reageren hiermee direct op de onthullingen uit de Panama Papers, die de publieke verontwaardiging over financiële constructies voedden.

De ‘Big Five’ gaan onder meer automatisch informatie delen over aandeelhouders en eigenaren van lege bv’s. Dat kan nu alleen op verzoek. De automatische informatie-uitwisseling moet voorkomen dat bedrijfjes in belastingparadijzen gebruikt worden voor het ontduiken van belasting.

De stap werd aangekondigd op een ongebruikelijke gezamenlijke persconferentie van de ministers van Financiën van de vijf EU-landen en het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF hielp bij het opstellen van het plan.

G20

De landen hopen dat de G20 (negentien rijkste landen en de EU), waarvan de ministers van Financiën momenteel samenkomen in Washington, hun voorbeeld overneemt. Daarnaast pleiten de vijf landen voor sancties voor de landen die niet willen meewerken. De Duitse minister Schäuble op de persconferentie:

“De strijd tegen belastingontwijking vergt een globale aanpak.”

Eerder kondigde de Europese Commissie al maatregelen aan om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. Grote bedrijven moeten gegevens publiceren over omzet, winst en betaalde belasting per land. Zo moet voorkomen worden dat winsten worden doorgesluisd naar landen met een fiscaal gunstig klimaat.

Vanaf 2017 zullen bijna honderd belastingdiensten over de hele wereld meer gegevens uitwisselen. Dit werd in 2014 onder de Common Reporting Standard afgesproken. Panama zit niet bij deze landen, maar belastingparadijzen Vanuatu en Nauru sloten zich onlangs wel aan.