Belgische minister stapt op om veiligheid luchthavens

De minister van Mobiliteit Jacqueline Galant stapt op na kritische rapporten over de veiligheid op Belgische luchthavens.

Jacqueline Galant donderdag in het parlement. Foto Virginie Lefour / Belga via AFP

De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) stapt op om een kritisch rapport over de veiligheid van Belgische luchthavens. Dat melden Belgische media, waaronder De Standaard. Volgens Galant heeft ze de geheime inspectierapporten van de Europese Commissie, die deze week uitlekten, niet onder ogen gekregen. Uit e-mails van Laurent Ledoux, de donderdag opgestapte topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, zou echter nu blijken dat vorig jaar wel degelijk een vergadering over de voorlopige resultaten was gepland, waar vertegenwoordigers van Galant aanwezig waren.

Ledoux stapte op uit onvrede over het beleid van Galant. Hij zou meermaals hebben aangedrongen op investeringen in toezicht op vliegvelden. Galant ontkende dat ze een formeel verzoek daartoe had gekregen, maar volgens oppositiepartijen heeft ze daarover gelogen. De Kamercommissie Infrastructuur zou Galant vrijdag over de zaak bevragen, maar daarvoor stapt ze al op. Premier Charles Michel zou haar ontslag inmiddels hebben aanvaard.

Brusselse aanslagen

De veiligheid op luchthavens ligt nu zeer gevoelig na de Brusselse aanslagen op 22 maart, waarbij zestien mensen op vliegveld Zaventem om het leven kwamen. Een bomaanslag in de metro kostte ook aan zestien mensen het leven. De luchthavenpolitie klaagde daarna in een open brief over de veiligheid op het vliegveld. Die was voor de aanslagen al niet goed genoeg, volgens de medewekers.

De Belgische regering beloofde daarna maatregelen om de veiligheid te verbeteren, zoals screening van iedereen die de aankomst- en vertrekhal betreedt en het scannen van kentekens van de auto’s die de luchthaven naderen.

Nabestaanden van de Nederlandse Elita Weah, die ook omkwam op het vliegveld, zeiden in een gesprek met NRC dat ze Zaventem zouden aanklagen wegens grove nalatigheid. Ook de ouders van de omgekomen broer en zus Pinczowski overwogen juridische stappen tegen de luchthaven.

    • Menno Sedee