Bedankt dat jij dit doet, Dokter Corrie

Martine Sandifort (45) speelt de hoofdrol in De Dokter Corrie Show, seksuele voorlichting op tv voor prepubers. Ze begrijpt wel dat niet iedereen erom kan lachen. ‘Dokter Corrie kan haaks staan op andermans normen en waarden.’

Martine Sandifort als Dokter Corrie. Foto Jean Pierre Heijmans

Dokter Corrie staat op de stormbaan met veertien mannen verkleed als spermazaadjes. Zij gaan uitbeelden hoe een meisje zwanger raakt. De dokter geeft een korte uitleg: „Als de jongen met het meisje gaat vrijen en de p-p-p-piemel komt in de v-v-v-vagina, en als dan de jongen, zeg maar, klaarkomt, dat is dan het startsein voor de zaadcellen.” De verklede mannen tijgeren vervolgens door een schuimbad (baarmoederhalsslijm) om als eerste „het meisje met de eierstokken” te bereiken, op een hoge badmeesterstoel. Zij heeft twee manden struisvogeleieren bij zich (baarmoeder en eierstokken). Het meisje haalt één ei uit het mandje en legt dat in haar schoot. Er klinkt applaus („Staande ovulatie!”). De winnaar van de race klimt in de stoel. De dokter: „Nog eventjes innestelen in de baarmoeder en dan zijn jullie zwanger!”

Comédienne Martine Sandifort (45) heeft de hoofdrol in De Dokter Corrie Show: het tv-programma met seksuele voorlichting voor kinderen van tien tot twaalf jaar. Aanvankelijk vulde Dokter Corrie een item van vier minuten in het Schooltv Weekjournaal. Maar vorig jaar kreeg zij een eigen show op NPO3 van zo’n twintig minuten. Zondag begint het nieuwe seizoen. Bijzonder aan het programma is dat het seks niet brengt als een ernstige zaak waarvan je in de problemen kunt komen. Het is een komische show met een lichtelijk hysterische arts, die zelf moet giechelen, gilletjes slaakt, en stotterend struikelt over beladen woorden als seksualiteit.

Nieuw dit seizoen is dat Dokter Corrie op een motor rijdt, en dat ze zelf ook verliefd is, op Dokter Sven, gespeeld door Nasrdin Dchar. Sandifort: „We behandelen dit seizoen vagina’s, puberteit, voortplanting, sexting. Frans Bauer komt vertellen over zijn verkering. Met Maris.” De tweede aflevering gaat over prostitutie. „Daar komen de meeste vragen van kinderen over.” Dokter Corrie gaat op reportage op de Wallen, spreekt met een sekswerker en komt op straat dokter Sven tegen: „Dokter Sven, wat doet u hier nou?” Volgens Sandifort is het arsenaal aan onderwerpen nog lang niet uitgeput: „Alles is misschien wel even langs geweest, maar nu kunnen we over één deelaspect een hele aflevering maken.”

Stop Dokter Corrie

Het voorlichtingsprogramma werkt als voorzet: eerst kunnen de kinderen lachen met Dokter Corrie, en daarna kunnen ze napraten met de ouders of onderwijzer. Sandifort: „Ouders komen naar me toe en zeggen: bedankt dat jij het doet, want wij weten bij god niet hoe we dit moeten aanpakken.” Dat niet iedereen erom kan lachen, bleek toen bezorgde ouders na de eerste afleveringen in 2013 de actie ‘Stop Dokter Corrie’ begonnen. Zij vonden dat het programma kinderen de ‘liberale ideeën’ van Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit opdrong, en dat de publieke omroep hiermee ‘achter de voordeur’ kwam.

Sandifort: „Ik begrijp het wel. Die mensen hebben het idee: ik wil dat zelf op mijn manier overbrengen. Dokter Corrie kan haaks staan op andermans normen en waarden.” De zaak werd besproken in de Tweede Kamer en Dokter Corrie verscheen zelfs in het journaal. „Dat vond ik wel stoer. En ik ben de actievoerders ook dankbaar, want dankzij hen kreeg Dokter Corrie bekendheid. Dat heeft er waarschijnlijk wel aan bijgedragen dat ze haar eigen show kreeg.”

Wat meespeelt bij de weerstand is dat het programma gericht is op kinderen uit groep 7 en 8, niet op pubers. Sommige ouders vinden het niet nodig om over seks te beginnen tegen kinderen die zoenen al ‘iew!’ vinden. Sandifort: „Ik ben altijd een beetje in de war met de leeftijden, maar het is vanaf een jaar of tien, geloof ik. Ik heb me laten vertellen dat kinderen op die leeftijd wel degelijk met seks bezig zijn, meer dan de ouders vermoeden.” Volgens Rutgers is het juist belangrijk om de kinderen vóór de puberteit voor te lichten.

Hoe kwam Sandifort aan de rol? „De bedenker, Juliëtte van Paridon, had mij gezien als spastische therapeut in Volgend jaar lach je er om, de cabaretshow die ik deed met Alex Klaasen. Maar dat spastische bleek niet te werken bij Dokter Corrie, het leidde te veel af. Alleen het stotteren is overgebleven. De beugel die Corrie draagt, had ik nog van een persiflage op Kinderen Voor Kinderen, ook uit die cabaretshow.’’

Ze herkent zich wel in Corrie: Dat grenzeloze, schaamteloze kan ik wel makkelijk in mezelf aanboren. Je vol ergens ingooien, de emotionele achtbaan. En ik kan ook nogal rechtstreeks zijn.” Dokter Corrie heeft ook iets verlegens. „Ik denk dat ik wel verlegen ben. Onlangs had ik een date in een trein. Hij zat vlak naast me, dat is best dichtbij voor een eerste date. En hij keek me de hele tijd aan. Ik was helemaal huuuu!’’

Met stokjes spelen in de bosjes

Praat Sandifort zelf makkelijk over seks? „Als ik moeder zou zijn en ik moest aan mijn dochter zeggen: het zit zus en zus en zo, dan zou ik dat moeilijk vinden. Maar met vriendinnen is dat anders. Niet de ins en outs, maar: dat vind ik wel oké, dat niet. Als Dokter Corrie gaat het natuurlijk veel makkelijker. Er zijn wel momenten dat ik me ergens overheen moet zetten. Als ik iets over hygiëne moet zeggen bijvoorbeeld: ‘Je moet de piemel goed wassen en de vagina ook.’ Dan denk ik: moet dat?”

Hoe zit het met de seksuele opvoeding van Martine Sandifort? „Ik weet nog dat ik als kind aan mijn ouders vroeg: ‘Kunnen jullie het niet voordoen? Dan weet ik later hoe het is.’ Ze zeiden: ‘Nee, dat kan niet. Je moet het zelf ontdekken.’ Van later kan ik me wel herinneren dat ik met mijn moeder praatte over de pil en menstruatie. De hoognodige dingen. Maar mijn ouders gingen er niet voor zitten. Op school kregen we wel iets te horen bij biologie, maar dat was vrij technisch: dit is het orgaan zus, en dit is het orgaan zo.’’

Sandifort groeide op in de jaren zeventig, de jaren dat de seksuele revolutie de burgerij bereikte. Haar ouders – beiden welzijnswerkers – deden daar wel enigszins aan mee. Hun omgeving, gereformeerd Nunspeet, niet.

‘Als ik zeg ‘je moet je piemel goed wassen’, moet ik me wel ergens overheen zetten’

„Mijn vader werkte als groepsleider op een internaat voor moeilijke jongens. Ik ging er graag heen, ik heb nog verkering gehad met zo’n moeilijke jongen.” De buurt vond het gezin een beetje raar. „Het was de blootlooptijd, we hadden gezinsvergaderingen. Mijn vader zei dan tegen me: ‘Ik ben verliefd op de vriendin van je moeder en ik weet niet wat ik ermee moet.’ Dat wilde ik allemaal niet weten. Ik had een vriendin uit een gereformeerd gezin, die niet naar De Film van Ome Willem mocht kijken omdat daarin ‘broodje poep’ werd gezegd. Maar later vonden we op haar ouders’ slaapkamer wel allemaal pornoboekjes.”

Over seks leerde ze vooral van vriendinnen. „We experimenteerden in de bosjes, speelden met stokjes. Dat is niet hygiënisch nee, zou Dokter Corrie zeggen. Of met jongens op schuifelfeestjes. Dan werd je geblinddoekt en moest je raden welke jongen je zoende. Ik weet nog dat ik als vijftienjarige bij een vriendje bleef slapen. Voor we naar boven gingen, zei de vader: ‘En als er geneukt moet worden, wel met een condoom, hè?’ De een brengt het wat subtieler dan de ander. Wij waren geschokt. We waren nog helemaal niet bezig met seks.”

Dat veranderde niet snel daarna: „Met diezelfde jongen heb ik een keer ’s nachts door het huis lopen dwalen. We vroegen ons af of je zwanger kon raken als je ongesteld was. Dus we zochten een boek waarin we dat konden opzoeken. Nu kun je alles in no time op internet vinden. Maar wat hetzelfde is gebleven: het mysterie moet je toch zelf meemaken.”

    • Wilfred Takken