Al 21 meldingen bij IGZ van zwijgcontracten in de zorg

Schippers deed een oproep aan mensen om zich te melden als zij een zwijgcontract hebben ondertekend.

Minister Edith Schippers op archiefbeeld.
Minister Edith Schippers op archiefbeeld. Foto Martijn Beekman / ANP

De oproep van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) aan patiënten en nabestaanden om zich te melden als blijkt dat zij een zwijgcontract hebben ondertekend bij een zorgaanbieder, heeft tot dusverre 21 meldingen opgeleverd. Dat bevestigt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na berichtgeving van de Volkskrant.

De 21 gemelde contracten komen uit diverse sectoren in de zorg. Volgens de Volkskrant zou het gaan om misstanden bij ziekenhuizen, maar ook bij de medisch specialistische zorg, de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven.

op 7 april deed minister Schippers een oproep aan gedupeerden die een zwijgcontract hebben getekend, naar aanleiding van de zaak van een 21-jarige man die in het Tergooi Ziekenhuis na medische fouten zou zijn overleden. Een dag na de oproep waren al vier meldingen binnen.

Schippers is momenteel aan het bekijken of het wettelijk mogelijk is om dergelijke contracten in de zorg te verbieden. Vorige week zei ze dat ze het “niet wenselijk acht” dat afgesproken wordt dat nabestaanden niet met de media mogen praten. Erger vindt ze bepalingen dat er geen juridische stappen ondernomen mogen worden: “Dergelijke procedures hebben immers (mede) tot doel de kwaliteit van zorg te bewaken en te bevorderen.”

Tuchtrechter

In de zaak van de 21-jarige man, aan het licht gebracht door radioprogramma Argos, betaalde het ziekenhuis de familie geld om er niet met de media over te praten. Ook stond er in het zwijgcontract dat de moeder geen klacht in mocht dienen bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie in moest trekken.

De man overleed in november 2014, dertien uur nadat hij met pijn op de borst werd binnengebracht. Er werd geen diagnose gesteld, toen hij overleed lag de patiënt niet aan een monitor en is er geen specialist geweest die hem heeft onderzocht. Gezien die omstandigheden had het ziekenhuis dit als calamiteit bij de zorginspectie moeten melden.

Dat is niet gebeurd. Pas nadat de nabestaanden er gewag van maakten kon de inspectie een onderzoek starten. Een longarts van het ziekenhuis moet zich nu verantwoorden bij de tuchtrechter.

    • Maarten Back