Stelling van de week: De politie heeft een adequaat optreden laten zien

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Volgens politiechef Frank Paauw van Rotterdam moet er een verbod op motorbendes komen omdat het om criminele organisaties zou gaan. Dat zei hij na de schietpartij tussen leden van de Hells Angels en de Mongols vorige week bij het Van der Valk hotel in Blijdorp. Naar verluidt hadden ze ruzie over het verdelen van de markt voor illegale handel in wapens en drugs. Maar helpt zo’n verbod eigenlijk wel? Kan de politie niet beter inzetten op het vangen van boeven? De stelling is: ‘Rotterdam moet meer onderzoek doen naar leden van motorbendes om ze op heterdaad te betrappen.’

Lars Sörensen, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam: „Moeilijke kwestie. Ik heb vragen gesteld aan het stadsbestuur omdat ik er niet veel van weet en niet wil dat zo’n schietpartij in Rotterdam voorkomt. Je weet eigenlijk niet wat justitie doet om die te voorkomen. We worden als raad wel geïnformeerd over de bestrijding van zware criminaliteit. Maar voor wat betreft motorbendes heb ik dat nog niet meegemaakt.”

Pamela Stolze, woordvoerder Van der Valk hotel Blijdorp: „Toen ze net binnen waren, was er niks aan de hand. Ze zaten verspreid over het hotel: in de lobby, aan de bar, in het restaurant. Op een gegeven moment kregen ze ruzie met elkaar en brak er een gevecht uit. Toen zijn ze naar buiten gegaan. Daar is ook geschoten. Of zoiets te voorkomen is door onderzoek van justitie? Dat zou ik niet weten. Wij zijn slachtoffer.”

Jeichien de Graaff, woordvoerder Openbaar Ministerie Rotterdam: „Op de vraag of het OM meer onderzoek moet doen naar de gangen van leden van motorbendes om ze te betrappen op strafbare feiten kan ik niet ingaan. Ook op de vraag of deze schietpartij te voorkomen was geweest, kan ik geen antwoord geven. We hebben wel 23 mensen gearresteerd. Daarvan zijn er drie voor de rechter gekomen, waarvan er twee vastzitten.”

Rob Kouwenhoven, landelijke woordvoerder politie, heeft woordvoering overgenomen van de politie Rotterdam: „Wil de politiechef van Rotterdam een verbod op motorbendes? Vraag is of de politie daarover gaat. Het Openbaar Ministerie gaat daarover. En moet je dat politiek en bestuurlijk willen? Leidt zo’n verbod ertoe dat de leden van deze motorclubs hun criminele activiteiten staken? Dat vraag ik me af. Bovendien heeft de politie in Rotterdam een adequaat optreden laten zien afgelopen week. We hebben veel mensen aangehouden: een goed begin voor verder onderzoek.”

    • Lucette Mascini