15 maanden cel voor chauffeur monstertruck Haaksbergen

De straf die de rechtbank in Almelo D. oplegt is iets lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Foto Vincent Jannink / ANP

De chauffeur van de monstertruck die tijdens een show in Haaksbergen in september 2014 het publiek inreed met drie doden en 28 gewonden tot gevolg heeft 15 maanden cel gekregen. Ook legt de rechtbank Mario D. een vijfjarig verbod op om werkzaamheden als stuntman uit te voeren.

De rechtbank vindt dat D. meer had moeten doen om een ongeluk te voorkomen. “Hij heeft ervoor gekozen om in de richting van het publiek te rijden. Hij had moeten zien dat hij daarmee een onaanvaardbaar risico nam. Hij heeft gas gegeven en geprobeerd een bocht te maken die zelfs onder ideale omstandigheden rakelings langs het publiek zou gaan.”

D. is zeer onvoorzichtig geweest en heeft nalatig gehandeld, aldus de rechtbank. Zo wist D. volgens de rechter dat de monstertruck gevoelig is voor storingen.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Vijftien maanden cel en vijf jaar beroepsverbod voor #monstertruckchauffeur Mario D.

De rechtbank acht evenementenorganisator Stichting Sterevenementen (SSH), de stichting die het evenement voor de monstertruck organiseerde, ook schuldig en legde een voorwaardelijke boete op van 25.000 euro. Volgens de rechtbank is de stichting ook verantwoordelijk voor de drie doden en minimaal 23 gewonden. De boete is voorwaardelijk, omdat de stichting volgens de rechtbank beschikt over “beperkte financiële middelen”.

Niet geremd

De straf die de rechtbank in Almelo D. oplegt is iets lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) dat wilde dat hij 1,5 jaar cel kreeg. Het OM meende dat er sprake was van grove schuld en vond dat de chauffeur zelf verantwoordelijk moest worden gehouden voor het ongeluk. Volgens het OM zou hij onvoldoende gedaan hebben om de monstertruck tot stilstand te brengen. De rechtbank houdt in het oordeel rekening met de gevolgen van het ongeval voor de bestuurder: “Alles bij elkaar acht de rechtbank een gevangenisstraf van 15 maanden passend en geboden.”

D. was vrijdagmorgen zelf niet aanwezig wegens de begrafenis van zijn broer.