15 maanden cel voor bestuurder monstertruck Haaksbergen

Na het monstertruckongeluk
Na het monstertruckongeluk Foto VINCENT JANNINK/ANP

Chauffeur Mario D. (51 jaar) uit Vijfhuizen is vrijdag veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor het monstertruckongeluk in september 2014 in Haaksbergen. Daarbij vielen drie doden en 28 gewonden. D. reed tijdens het evenement AutoMotorSportief met zijn monstertruck van 1.500 pk in op het publiek. De rechtbank legt hem ook een beroepsverbod op voor vijf jaar.

Het OM had een celstraf van anderhalf jaar geëist en een beroepsverbod voor tien jaar. D. was niet aanwezig wegens de begrafenis van zijn broer.

De rechtbank vindt dat D. meer had moeten doen om een ongeluk te voorkomen. „Hij heeft ervoor gekozen om in de richting van het publiek te rijden. Hij had moeten zien dat hij daarmee een onaanvaardbaar risico nam. Hij heeft gas gegeven en geprobeerd een bocht te maken die zelfs onder ideale omstandigheden rakelings langs het publiek zou gaan.” D. is zeer onvoorzichtig geweest en heeft nalatig gehandeld, aldus de rechtbank.

De stichting die het evenement organiseerde, kreeg een voorwaardelijke boete opgelegd van 25.000 euro, overeenkomstig de eis van het OM. De stichting heeft haar „zorgplicht verwijtbaar veronachtzaamd”, vindt de rechtbank.

Volgens letselschadespecialist Yme Drost, die een aantal slachtoffers bijstaat, hebben de slachtoffers wisselend gereageerd op het vonnis. „Geen straf vergoedt wat er is gebeurd.” De raadsman van D., Rob Oude Breuil, vindt het vonnis teleurstellend. Hij had een taakstraf bepleit.