Zorgwaakhonden gaan Alliade onderzoeken

Twee directeuren zouden namens de zorggroep opdrachten hebben gegeven aan eigen dochterbedrijven.

Exterieur van hoofdkantoor Alliade Zorggroep. ANP / Remko de Waal

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan onderzoek doen naar de situatie rond thuiszorgaanbieder Alliade. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer.

RTL Nieuws meldde maandag dat twee directeuren van Alliade, dat gehandicaptenzorg, dagbesteding, thuiszorg en verpleeghuizen biedt, namens de zorginstelling opdrachten geven aan dochterbedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Volgens de omroep vloeien via de constructies tonnen naar de directeuren. De vermenging van de functies zou al in 2008 zijn begonnen.

De Friese zorginstelling met 7.500 medewerkers kondigde zelf een onderzoek aan, maar de Tweede Kamer wil ook een onafhankelijke doorlichting. Van Rijn schrijft dat hij wil dat de onderste steen boven komt. NZa en IGZ gaan nu meekijken met de externe commissie die in opdracht van Alliade de boel gaat doorlichten, aldus Van Rijn.

Belangrijke punten onderzoek

Volgens Van Rijn moet in het onderzoek allereerst worden gecontroleerd of Alliade heeft voldaan aan principes van goed bestuur, zoals die zijn vastgelegd door brancheorganisaties in de zogenoemde Zorgbrede Governancecode. Ook moet er volgens de staatssecretaris op worden toegezien dat Alliade zelf maatregelen neemt mocht blijken dat niet aan de eisen van de code is voldaan.

Verder zal in het onderzoek worden gekeken of Alliade zich heeft gehouden aan de beloningseisen en of het cliënten voldoende heeft geïnformeerd over andere zorgaanbieders. Daarnaast wordt gecontroleerd of het winstverbod is overtreden, of de zorg van goede kwaliteit is en of het personeel voldoende deskundig is.

    • Liza van Lonkhuyzen
    • Etienne Verschuren