Zika veroorzaakt microcefalie, zegt gezondheidsinstituut VS

In Brazilië zijn nu 1.100 gevallen van microcefalie bevestigd, meer dan 3.800 verdachte gevallen worden onderzocht.

Dokter Rozely Fontoura (links) leert de Braziliaanse Daniele Santos hoe ze haar baby Juan Pedro, die geboren is met microcefalie, kan masseren. Foto Paulo Whitaker / Reuters

Infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap leidt tot de geboorteafwijking microcefalie (te kleine hersenen), bevestigen nu ook gezondheidsautoriteiten uit de Verenigde Staten. Experts van volksgezondheidsinstituut CDC hopen dat de bevinding zorgt voor financiering van noodpreventie en voor hernieuwde inspanningen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dinsdag bleek uit een onderzoekspublicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science al dat het zikavirus groeiende hersencellen in kweekbakjes kan infecteren en doden, waardoor het verband tussen het virus en hersengroei bij ongeboren kinderen heel waarschijnlijk werd geacht.

Lees ook: Zika stopt de groei van hersenen in kweek, over het onderzoek in Science.

De Amerikaanse regering heeft 589 miljoen dollar (515 miljoen euro) beschikbaar gesteld om het zikavirus te bestrijden. Het geld is overgebleven na het tegengaan van de ebola-uitbraak in West-Afrika. Van het geld wordt onderzoek naar zika gefinancierd en wordt bijvoorbeeld een vaccin ontwikkeld.

De regering van president Obama wil in totaal 1,9 miljard dollar (1,65 miljard euro) beschikbaar stellen om de verspreiding van het virus te stoppen. Voor dat bedrag is toestemming nodig van het Amerikaanse Congres, waar Obama’s partij geen meerderheid heeft.

Richtlijnen

Volgens het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC is microcefalie slechts een van de geboorteafwijkingen die het virus kan veroorzaken. In Brazilië zijn nu 1.100 gevallen van microcefalie bevestigd, meer dan 3.800 verdachte gevallen worden onderzocht.

De CDC-richtlijnen voor reizen en geslachtsgemeenschap blijven onveranderd: het wordt zwangere vrouwen ontraden te reizen naar de 42 landen waar het zikavirus zich heeft verspreid. Mannen die in een van die landen zijn geweest, wordt onveilige geslachtsgemeenschap met zwangere vrouwen afgeraden.

Over het virus

Het zikavirus komt in het zuiden en midden van Amerika voor en wordt door muggen verspreid. De meeste geïnfecteerden merken niets van de besmetting. Anderen krijgen griepachtige verschijnselen zoals lichte koorts, hoofd- en spierpijn en ontstoken ogen. Voor zwangere vrouwen is virus het gevaarlijker: zij hebben in de eerste drie maanden van hun zwangerschap een kans van 1 op de 100 op een kind met microcefalie.

In 2015 liepen in Brazilië, waar het virus het meest voorkomt, de meldingen van kinderen met microcefalie sterk op. De afgelopen vijf maanden zijn ruim 6.900 baby’s met te kleine hersenen geboren. In de tien jaar ervoor waren het er gemiddeld 613 per jaar.

In februari noemde de Wereldgezondheidsorganisatie de verspreiding van het virus een “wereldwijde noodsituatie”.

    • Sterre van der Hee