Zes verdachten van aanslagen Brussel blijven vastzitten

De rechtbank in Brussel besloot donderdag het voorarrest van het zestal te verlengen met een maand.

De aanslagplegers op de luchthaven Zaventem. Rechts Mohammed Abrini.
De aanslagplegers op de luchthaven Zaventem. Rechts Mohammed Abrini. Foto Reuters

Zes verdachten die recentelijk werden aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel blijven voorlopig vastzitten. De rechtbank in Brussel besloot donderdag hun voorarrest met een maand te verlengen, zo meldt persbureau AP. Het gaat onder meer om Mohammed Abrini, een van de hoofdverdachten van de terreurdaad.

Naast de 31-jarige Abrini - volgens het federaal parket de derde aanslagpleger op het Brusselse vliegveld Zaventem - behoort ook de 25-jarige Zweed Osama Krayem tot de verdachten. Hij zou betrokken zijn geweest bij de aanslag op het metrostation Maalbeek, midden in het Europese kwartier in Brussel. De andere vier verdachten zouden vooral logistiek voorbereidingswerk voor de aanslagen hebben verricht.

Man met het hoedje

Abrini werd afgelopen vrijdag samen met twee anderen aangehouden in Anderlecht. Een dag later bekende hij de “man met hoedje” te zijn, de terreurverdachte die kort voor de aanslagen van 22 maart gezien werd op Zaventem met de twee andere aanslagplegers, Najim Laachraoui en Ibrahim el-Bakraoui. Terwijl die laatste twee zichzelf opbliezen, ging de bom van de man met het hoedje echter niet af.

Van Osama Krayem - vrijdag aangehouden in Laken - denkt het parket onder meer dat hij de sporttassen heeft gekocht die zijn gebruikt om de explosieven te vervoeren richting het metrostation. Bij de arrestatie van de terreurverdachte werd ook de 25-jarige Rwandees Hervé B.M opgepakt. Ook hij blijft langer vastzitten.

    • Joost Pijpker