Volodimir Groisman nieuwe premier Oekraïne

Groisman volgt Arseni Jatsenjoek op als premier, die dinsdag zijn ontslag indiende na een maandenlange politieke crisis.

De net benoemde minister-president Volodymyr Groysman.
De net benoemde minister-president Volodymyr Groysman. REUTERS / Valentyn Ogirenko

De benoeming van Volodimir Groisman tot de nieuwe premier in Oekraïne is donderdagochtend goedgekeurd door het parlement. Groisman is een partijgenoot van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Dinsdag stemden de coalitiepartijen al in met de nominatie van Groisman, die voorzitter van het parlement was. Groisman behaalde donderdag ruim genoeg stemmen: 257 van de 450 gedeputeerden schaarden zich achter hem, waar hij 226 stemmen nodig had. De nieuwe premier beloofde corruptie aan te pakken en banden met de EU te versterken. Op Twitter bedankte Groisman mensen voor het vertrouwen in hem.

Groisman volgt Arseni Jatsenjoek op als premier, die dinsdag zijn ontslag bij het parlement indiende na een maandenlange politieke crisis. Jatsenjoek was in februari 2014 aan de macht gekomen na de Maidanrevolutie. De steun voor zijn partij Volksfront brokkelde echter af, deels door een meningsverschil binnen de brede pro-Europese regeringscoalitie over de uitvoering van het door het Westen geëiste hervormingsbeleid. Die hervormingen verliepen traag. Het blok bestaande uit de partij van Jatsenjoek en die van Porosjenko viel uiteen. Er doken de afgelopen maanden steeds meer verwijten op dat Jatsenjoek corrupte ministers en parlementariërs de hand boven het hoofd zou houden. 

Andrej Paroebiej werd gekozen als de nieuwe parlementsvoorzitter. Ook bij andere hoge politieke functies wordt er geschoven: de verwachting is bijvoorbeeld dat ex-minister Ivan Miklos uit Slowakije de Oekraïens-Amerikaanse Natalie Jaresko vervangt als minister van Financiën.

    • Liza van Lonkhuyzen