Franse bond zwicht voor druk: Karim Benzema niet naar EK

Karim Benzema maakt geen deel uit van de Franse EK-selectie. Dat maakten de Franse bond en de Real-spits woensdag bekend. Sinds tegen Benzema een justitieel onderzoek loopt naar mogelijke chantage van mede-internationaal Mathieu Valbuena was hij al voor onbepaalde tijd geschorst.

Maar met de opheffing van het omgangsverbod tussen de twee spelers zette een rechter vorige maand de deur op een kier voor een terugkeer bij Les Bleus. Bondsvoorzitter Noël Le Graët en coach Didier Deschamps erkennen in hun verklaring dat er „geen enkel juridisch obstakel” meer is om beide spelers op te stellen. Niet alleen sportieve prestaties tellen, schrijft de bond. Spelers moeten „bijdragen aan het gevoel van eenheid in en om de groep” en een „voorbeeldfunctie” vervullen.

Benzema heeft daarvoor te veel vijanden gemaakt. Niet het minst in de Franse politiek. Premier Manuel Valls heeft zich fel uitgesproken tegen een terugkeer van Benzema en ook driekwart van de Fransen had, volgens peilingen, bezwaren.

Maar Benzema is in topvorm. L’Équipe rekende voor dat het Franse team historisch meer scoort, minder tegengoals incasseert, vaker wint en meer balbezit heeft met hem erbij. „Ik ken mensen die gewoon hun werk mogen doen als justitie onderzoek doet”, reageerde Benzema’s advocaat geïrriteerd.