UMC Utrecht onder verscherpt toezicht van Inspectie

De toezichthouder wil dat het ziekenhuis de plannen voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg sneller gaat doorvoeren.

Foto Bart Maat / ANP

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht staat de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De toezichthouder wil dat het ziekenhuis de plannen voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg sneller gaat doorvoeren. Dat meldt de Inspectie donderdag in een toelichting.

Het toezicht op het Utrechtse ziekenhuis werd eind vorig jaar al geïntensiveerd toen er op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) verschillende misstanden aan het licht kwamen. Zo ontdekte het televisieprogramma Zembla dat het overlijden van twee patiënten op de operatietafel niet is gemeld bij de inspectie, terwijl het ziekenhuis daar wel toe verplicht is.

Volgens artsen van het ziekenhuis zou bij het UMC Utrecht sprake zijn van een angstcultuur, zo zeiden zij in het tv-programma. Het medisch centrum besloot daarop een onderzoek in te stellen, terwijl ook de inspectie zelf een onderzoek aankondigde. De kno-chirurg die betrokken was bij de dodelijke incidenten werd op non-actief gezet.

Omstreden arts bleek weer aan het werk

Eind maart werd echter bekend dat diezelfde arts weer aan het werk was. Dat besluit – en vooral de gebrekkige communicatie erover – is voor de inspectie nu de directe aanleiding om het UMCU onder verscherpt toezicht te stellen. Ook het handelen van de raad van bestuur speelde een belangrijke rol bij dat besluit, aldus de toezichthouder.

De inspectie wil de komende maanden nauwlettend bekijken of het bestuur van het UMCU de “noodzakelijke stappen zet bij het herstellen van het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van zorg”. De toezichthouder schrijft:

“De inspectie heeft vertrouwen in de ingezette koers, maar is van mening dat deze sneller moet worden doorgevoerd en volgt dit nauwgezet.”

Verscherpt toezicht houdt in dat de inspectie de komende tijd zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken aan het UMC Utrecht brengt. Ook verwacht de waakhond dat het ziekenhuisbestuur maandelijks verslag uitbrengt over de ingezette verbetermaatregelen.

    • Joost Pijpker