While you were sleeping... in the US

‘Uber-voor-kinderen’ Shuddle stopt ermee door slecht investeringsklimaat

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

San Francisco’s innovatieve rij-app voor kinderen Shuddle houdt deze week op met bestaan. De startup slaagde er niet in broodnodige financiering te vinden, schrijft de San Francisco Chronicle. Het geld is op, laat CEO Doug Aley weten aan de krant.

Shuddle haalde in totaal 12,2 miljoen dollar sinds de oprichting in 2014, waarvan 9,6 miljoen vorig jaar. Dat laatste bedrag was eigenlijk bedoeld om de dienst uit te breiden buiten de stadsgrenzen maar ging uiteindelijk op aan operationele kosten. De neergang van Shuddle laat zien hoe het investeringsklimaat in Silicon Valley is veranderd de afgelopen maanden. Volgens The Wall Street Journal zijn durfinvesteerders een stuk zuiniger geworden. Het afgelopen kwartaal daalden investeringen met 25 procent naar 13,9 miljard dollar. De sterkste daling sinds de dotcom-crisis.

Waar zit het talent? Cuba!

De Amerikaanse toenadering tot Cuba levert bedrijven niet alleen toegang op tot een lang gesloten consumentenmarkt. Durfinvesteerders richten hun vizier op het eiland in de zoektocht naar interessante startups en techtalent, schrijft Techcrunch.

Een nieuwe wedstrijd, 10x10KCuba, hoopt de scherpste geesten op Cuba te kunnen ontdekken. Volgens 10x10KCuba-oprichter Ricardo Herrero is het initiatief een manier om brain drain op het eiland te voorkomen door plaatselijk talent ook lokaal draagvlak te geven om startups te beginnen. Silicon Valley en Silicon Alley lonken namelijk vanzelfsprekend.

Met 10x10KCuba werkt Herrero samen met Cuba Emprende Foundation, 500 Startups en TechStars om tien Cubaanse startups te helpen hun vleugels uit te spreiden door internet, laptops en stageplekken in Noord- en Zuid-Amerika aan te bieden. Maar de competitie biedt buitenlandse durfinvesteerders natuurlijk ook een overzicht van de hipste en hotste ontwikkelingen in Cuba en belangrijker nog: toegang tot die potentieel lucratieve sector.

Onbetaalbaar San Francisco een stukje betaalbaarder

De heetste huizenmarkt in Amerika koelt eindelijk af, denkt CNN. Voor de eerste keer in vier jaar tijd daalden de huizenprijzen in San Francisco.

Volgens makelaarsbureau Redfin zakte de mediaan huizenprijs afgelopen maand met 1,8 procent ten opzichte van vorig jaar maand. Dat komt neer op een kostenplaatje van 1,04 miljoen dollar voor een appartement. Nog steeds een hele smak geld, maar een jaar eerder stegen de prijzen nog gemiddeld met 15 procent in San Francisco. (Niet dat de niet-blanke niet-rijke inwoners van de Bay Area daar wat aan hebben, lees dit interessante artikel van The Guardian: Death by gentrification: the killing that shamed San Francisco)

Volgens CNN zou de krimp in de huizenmarkt van San Francisco meerdere oorzaken hebben: een prijzenoorlog in de uiterst competitieve markt maar ook door onrust op Wall Street. Veel van de bedrijven in Silicon Valley zijn afhankelijk van de grillen van de beurs, omdat salaris en bonussen onlosmakelijk verbonden zijn in aandelen. Redfin:

“The people who can buy in San Francisco are tied to these unicorn companies and a lot of their compensation is stock and equity based so they are sensitive to stock market fluctuations”.