Studenten Regie boycotten ITs Festival

De regiestudenten die dit jaar afstuderen aan de Theaterschool in Amsterdam willen niet meedoen aan het ITs Festival. Zij organiseren, samen met de studenten productie, scenografie en theatertechniek die bij hun afstudeervoorstellingen zijn betrokken, een eigen festival: Vuurwerk. Dat zal in juni in het Frascati Theater plaatsvinden. De Theaterschool steunt het initiatief.

De studenten van de acteurs-, mime- en dansopleidingen doen wel mee aan het ITs Festival.

De regiestudenten – het zijn er dit jaar drie – vinden dat het ITs Festival, dat elk jaar voor beste regie de Ton Lutz Prijs uitreikt, te veel is gericht op presteren. De prijs werd vorig jaar niet uitgereikt, omdat de jury de kwaliteit van de afstudeervoorstellingen onder de maat vond.

Het ITs Festival is ook van plan vanaf volgend jaar strenger te gaan selecteren welke afstudeervoorstellingen worden geprogrammeerd. „Wij willen ons meer positioneren als een onafhankelijk festival, los van de scholen”, zegt artistiek directeur Theu Boermans. „Voorheen kregen alle afstudeervoorstellingen gegarandeerd een plek. Die vanzelfsprekendheid was niet altijd gunstig voor de kwaliteit.”

Espen Hjort, een van de regiestudenten, zegt: „We denken dat we op een eigen festival ons werk op een betere manier kunnen laten zien, meer gericht op de inhoud en minder op wat het veld ervan vindt.” (NRC)