Unbreakable Kimmy Schmidt 2: smullen, maar ook vermoeiend

Jane Krakowski, Tituss Burgess en Ellie Kemper in seizoen 2 van Unbreakable Kimmy Schmidt Foto: Eric Liebowitz / Netflix

Mijn hemel. Wat is ze positief. Zo vre-se-lijk positief. In het nieuwe seizoen van Unbreakable Kimmy Schmidt is hoofdrolspeelster Kimmy (Ellie Kemper) nog even ‘onbreekbaar’ als voorheen.

Voor wie de comedyserie nog niet kent: in het eerste seizoen – de serie is een bedenksel van comédienne Tina Fey en haar 30 Rock-partner Robert Carlock – wordt Kimmy, samen met drie dames, na vijftien jaar uit een ondergrondse bunker in Indiana bevrijd. Waarom zaten ze daar? De vrouwen waren jarenlang voorgelogen door de geflipte sekteleider Richard die vertelde dat de wereld was vergaan en zij de enige overlevenden waren. Kort na haar bevrijding besluit de wereldvreemde Kimmy naar New York te vluchten om een nieuw leven op te bouwen. Ze gaat in een kelder samenwonen met de zwarte, homoseksuele, mislukte musicalster Titus Andromedon (Tituss Burgess), krijgt een baantje bij de rijke Jacqueline (Jane Krakowski) en zorgt ervoor dat Richard wordt opgepakt. Met de sekteleider achter de tralies eindigde het eerste seizoen.

Zo’n duidelijke verhaallijn lijkt in het tweede seizoen – de eerste zes afleveringen waren van tevoren te zien – afwezig. Veel verhalen en thema’s dartelen door elkaar, maar aardig is wel dat de verschillende personages wat meer uit de verf komen.

Als vrouw die vijftien jaar in een ondergrondse bunker heeft moeten doorbrengen is het leven voor Kimmy nog steeds een grote uitdaging. Dat maakt dat ze, tot het irritante af, iedereen om haar heen helpt en bizar naïeve oplossingen voor problemen bedenkt. Dat ze een baantje neemt, verkleed als elf, bij een winkel waar het alle dagen Kerstmis is, staat dan ook symbool voor haar eeuwig positieve houding: „Als je ergens in gelooft, geloof dan in jezelf.” Ook de andere hoofdrolspelers laten meer van zichzelf zien. Zo blijkt de overgevoelige Titus een stuk minder zachtaardig te zijn dan hij doet voorkomen. Als zijn ex- vrouw ineens opduikt, komt een giftig addertje in hem naar boven. Bovendien reageert hij panisch als bouwvakker Mikey („ik stel me voor dat we grote sweaters dragen, koken en een grote harige hond hebben”) een afspraakje met hem wil.

Ook Jacqueline heeft nieuwe trekjes. Nu haar steenrijke New Yorkse echtgenoot haar heeft verlaten, moet ze ineens heel wat tegenslagen doorstaan: zelf een tandarts zoeken bijvoorbeeld, of een hele dag voor haar ADHD-zoontje zorgen. Dat laatste probleem wordt gelukkig opgelost doordat de arts haar het medicijn Dyziplin voorschrijft. Haar stuiterende kind verandert in een emotieloze zombie die – net als alle andere kinderen in de speeltuin – keurig doet wat ze vraagt. Een persiflage op de aan pillen verslaafde New Yorkers.

Netflix

Netflix

En zo worden wederom heel wat bevolkingsgroepen te kakken gezet. Van de New Yorkse witte upperclass dames tot aan zwarte homo’s, Vietnamese immigranten en zelfingenomen hipsters („O-My-God. Deze buurt is nog zó authentiek!”).

De grapdichtheid is ook dit seizoen weer bijzonder hoog (minstens tien per minuut) en de referenties aan Amerikaanse media- en popcultuur zijn nauwelijks bij te houden. Voor wie houdt van satire en pastiche is het weer smullen geblazen. Maar vermoeiend is het wel. En wie sowieso niet van dit soort absurdisme is gediend, of gek wordt van het opgeklopte acteerspel, kan beter rustig in het park gaan wandelen.

Unbreakable Kimmy Schmidt

Seizoen 2

●●●○○

13 afleveringen van circa 25 min.

    • Rosan Hollak