Ruim tweehonderd arrestaties in vaccinschandaal China

De illegale handel, waar vermoedelijk zo’n 80 miljoen euro mee gemoeid was, liep sinds 2011.

De Chinese premier Li Keqiang (rechts).
De Chinese premier Li Keqiang (rechts). Foto Kenzaburo Fukuhara / Pool / Reuters

De Chinese politie heeft 202 mensen gearresteerd in het onderzoek naar illegale vaccinhandel in het land, meldt persdienst AFP. Zij worden ervan verdacht illegaal vaccins te hebben opgeslagen, te hebben vervoerd of in omloop te hebben gebracht. Ook zijn 357 ambtenaren die bij de zaak betrokken waren ontslagen of gedegradeerd.

De illegale handel, waar vermoedelijk zo’n 80 miljoen euro mee gemoeid was, liep sinds 2011. Een bende uit de Oost-Chinese provincie Shandong kocht vaccins tegen onder andere meningitis en hondsdolheid van legale en illegale producenten. De autoriteiten waren sinds april vorig jaar op de hoogte, maar ondernamen geen actie. Dit leidde tot verontwaardiging bij de Chinese bevolking.

Het ministerie van Volksgezondheid achtte het eerder niet bewezen dat de volksgezondheid door de vaccins is geschaad. Wel zag China’s premier Li Keqiang zich genoodzaakt tot een verklaring. Daarin zei hij:

“Deze zaak van veiligheid bij vaccins toont aan dat er veel hiaten zijn in de regelgeving.”

Eerdere gezondheidsschandalen

Het gezondheidsschandaal in China is het laatste in een lange reeks. Een voorbeeld van een eerdere zaak is het melkpoederschandaal uit 2008, waarbij drieduizend baby´s ziek werden en zes baby’s om het leven kwamen door het drinken van vergiftigd melkpoeder, of het varkensvleesschandaal uit 2011, waarbij de schadelijke stof clenbuterol in het vlees van varkensvleesgigant Shuanghui werd aangetroffen.

    • Sterre van der Hee