Residentie Orkest en Nationale Toneel samen op de planken

Eén acteur, twee sopranen en een symfonieorkest op één schouwburgpodium. Het Nationale Toneel en het Residentie Orkest zullen in mei 2017 samen de muziektheaterproductie Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar op de planken van de Koninklijke Schouwburg brengen.

Het is voor het eerst dat het rijksgesubsidieerde orkest en toneelgezelschap uit Den Haag in één productie samenwerken. Het initiatief is genomen door de inmiddels vertrokken orkestdirecteur Roland Kieft, die meer samenwerking zocht met andere culturele instellingen in de stad. „Wij stonden er erg open voor, ik wilde dit stuk al langer graag brengen en het heeft een orkest nodig”, zegt artistiek directeur Theu Boermans van NT.

Mark Rietman speelt de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger, die in de gevangenis een boek schreef over twee moorden op prostitués. Daardoor werd hij een cultheld van intellectuelen en was hij na zijn vrijlating vaak te gast bij media. Nadat hij doorgegaan bleek te zijn met moorden en daarvoor werd veroordeeld, pleegde hij in 1994 zelfmoord.

In een monoloog vertelt de seriemoordenaar wat hem tot zijn daden heeft gedreven. De sopranen Cora Burggraaf en Lilian Farahani ondersteunen hem met aria’s van onder andere Mozart en Gluck. Het orkest zit in een kleine, achttiende eeuwse bezetting op het podium. Tien voorstellingen staan er gepland. „Dat is heel veel voor een orkest, omdat we vaak maar een of twee uitvoeringen van een concert hebben”, zegt Janneke Slokkers van het Residentieorkest.

Het Nationale Toneel maakt vandaag zijn programmering voor het seizoen 2016/2017 bekend. Regisseur Eric de Vroedt, die vanaf 2018 artistiek directeur wordt, maakt de nieuwe zesdelige theaterserie The Nation over een op hol geslagen samenleving. Boermans zal Jeanne d’Arc van Friedrich Schiller regisseren. Jeugdgezelschap NT Jong zal onder meer Lord of the Flies, gebaseerd op de roman van William Golding, maken in samenwerking met de Veenfabriek.