Poetins jaarlijkse toespraak: kleine nieuwtjes, een enkele kritische vraag

De Russische president Vladimir Poetin tijdens de persconferentie.

Elk jaar spreekt de Russische president Poetin geruststellende woorden tot het volk. Dat doet hij in de vorm van een ellenlange persconferentie.

Het ‘nieuws’ kwam nog tijdens uitzending binnen: strafzaak tegen de directeur van een visfabriek op het schiereiland Sachalin!

Zo gaat dat, als president Poetin de zaken ter hand neemt. Tijdens de persconferentie van de president maakte de studio in Moskou donderdag verbinding met het Russische verre oosten. Werknemers van het visverwerkingsbedrijf, zoëven stonden ze nog achter de lopende band, klaagden dat ze al maanden geen loon hadden gekregen. De baas van de fabriek is corrupt. En de lokale justitie deed niets, zo klaagden de vrouwen.

Poetin greep meteen in. „Ik wens dat de procureur-generaal van de Russische Federatie kennis neemt van dit deel van ons gesprek en deze zaak bekijkt”, zei de president. En zie, nog geen uur later is de strafzaak een feit.

Poeting schiet te hulp

Poetin komt te hulp: het is het jaarlijkse hoogtepunt van Poetins persconferentie voor het Russische volk. Volgens de Russische televisie kwamen er meer dan 3 miljoen vragen binnen – een record. En ook ditmaal nam Poetin uitgebreid de tijd. Het waren de presentatoren die het na een marathonsessie van drie uur en veertig minuten welletjes vonden. Op dat moment had de president 80 vragen beantwoord, zo meldt het Kremin.

Ook dit jaar was er weinig nieuws op te tekenen uit de strak geregisseerde vragensessie. Vorige week al had Poetin een reactie gegeven op het nieuws dat zijn goede vriend, de cellist Sergej Roldoegin, ruim twee miljard dollar had gestald in offshore-bedrijven. Vandaag herhaalde Poetin nog eens dat Roldoegin zeer kostbare instrumenten aankocht, waaronder een Stradivarius uit 1732 (de ‘Stuart’).

Poetin wilde „niet vooruitlopen” op een eventuele uitruil van de Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko, die in Rusland is veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. En de Russische president wilde niet ingaan op de vraag of hij in 2018 opgaat voor een vierde termijn.

Elke ochtend een bordje pap

En zo moest de Russische burgers het doen met kleine nieuwtjes. Bijvoorbeeld dat Poetin elke dag pap eet bij het ontbijt. Dat hij soms vloekt, maar dan vooral op zichzelf. En dat de verhouding met zijn ex-vrouw Ljoedmila uitstekend is, „misschien beter dan vroeger”. Niet dat Poetin een antwoord gaf op de vraag wanneer hij zijn nieuwe ‘first lady’ voorstelt aan het volk.

Volgens de traditie is een enkele kritische vraag toegestaan. Een verslaggever wilde van Poetin weten of het eigenlijk is toegestaan om de Russische oppositie te bedreigen – een verwijzing naar de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die een persoonlijke campagne voert tegen wat hij de ‘vijanden van het volk’ noemt. Poetin had enige moeite Kadyrov tot de orde te roepen zonder zijn zetbaas in Tsjetsjenië openlijk af te vallen.

Kadyrov heeft zelf nog gevochten in de bossen, zo zei Poetin. Een loyale man, type ruwe bolster blanke pit, met andere woorden. „En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de mensen op de Kaukasaus warmbloedig zijn.”

Verder kwam Poetin niet in de problemen. In de studio zaten geen kritische burgers, maar loyale onderdanen die belet kwamen vragen – vaak met trillende stem en met het zweet op het voorhoofd. „Wat is uw vraag”, zo vroeg een van de presentatrices aan de Russische parlementariër. „Geen vraag”, zo zei Irina Jarovaja. „Ik heb een verzoek.” Ze was niet de enige.

    • Steven Derix