Partijen: keuze houden uit twee ‘soorten’ huwelijk

Foto ANP / Jeroen van der Meyde

Trouwen in volledige gemeenschap van goederen moet mogelijk blijven zonder dat bruidsparen daarvoor – met extra kosten - naar de notaris moeten. Dat vinden ChristenUnie, SGP en SP die donderdag een amendement op een wetsvoorstel willen indienen.

Dat voorstel van D66, PvdA en VVD bepaalt dat trouwen in volledige gemeenschap van goederen niet langer de standaard is. In het vervolg wordt dan onderscheid gemaakt tussen schulden en vermogens van vóór en tijdens het huwelijk. Alleen wat tijdens het huwelijk is gerealiseerd, wordt bij een scheiding gedeeld, zo bepaalt de initiatiefwet. Ook giften en erfenissen blijven voortaan privévermogen en vallen niet meer automatisch onder de algehele gemeenschap van goederen.

Omdat nog de helft van de mensen in volledige gemeenschap van goederen trouwt, moet deze mogelijkheid kosteloos in stand blijven, zo vindt de ChristenUnie. Een aanstaand echtpaar zou voortaan standaard kunnen kiezen tussen de volledige en beperkte gemeenschap van goederen. “Die keuzevrijheid moet liberalen aanspreken”, aldus indiener Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Omdat de SP mede voor een meerderheid in de senaat kan zorgen, kan het amendement een serieuze rol spelen in het debat.

Een „heel sympathiek idee”, is de reactie van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, maar volgens hem juridisch onhaalbaar: in de praktijk moet er één basisstelsel zijn voor mensen die niet willen kiezen.

    • Pim van den Dool