‘Overgave’ R’dam gevonden

De commandant ging akkoord met capitulatie, maar toen lag de stad al in puin.

De handtekening die te laat kwam.
De handtekening die te laat kwam. Bron: Rotterdam frontstad

Ruim 75 jaar nadat een Duitse bommenregen het centrum van Rotterdam wegvaagde, is het document opgedoken dat die ramp had moeten voorkomen. Het betreft een velletje papier waarop de Duitse generaal-luitenant Schmidt onderhandelt over de overgave van de stad met de Nederlandse commandant kolonel Pieter Scharroo. Onderzoeker Gerard Groeneveld, van wie vandaag het boek Rotterdam frontstad. 10-14 mei 1940 verschijnt, trof het document aan op een Duitse veilingsite. Tot nu toe werd aangenomen dat het in de chaos na het bombardement verloren was gegaan.

Schmidt stuurde zijn eis tot overgave op 14 mei aan Scharroo, zonder die te ondertekenen. De Nederlander antwoordde dat hij wilde weten met wie hij van doen had – en wat exact de capitulatie-eisen waren. Daarop stuurde de Duitse bevelhebber een lijst van zeven punten. Laatste punt: de Nederlanders hadden drie uur de tijd om zich over te geven.

Terwijl de Nederlandse parlementair met dit briefje terugkeerde door de linies, begon vrijwel meteen het bombardement van de Luftwaffe. Niet alle bommenwerpers hadden de lichtkogels gezien die van de grond waren afgeschoten om hen te doen omkeren.

Als het document Pieter Scharroo uiteindelijk bereikt, ligt het hart van Rotterdam in puin. Hij ondertekent de capitulatie-eis met slechts één woord: Angenommen.